Efectele COVID-19 la Bârlad: două asistente și patru infirmiere au demisionat!

2
7727

Teama de îmbolnăvirea cu noul coronavirus și infectarea familiei au făcut ca, în aceste zile, două asistente medicale și patru infirmiere din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad să își dea demisia. Managerul unității a luat act de demisii și spune că nu are ce să le reproșeze, în condițiile în care spitalul bârlădean a fost desemnat unitate de suport pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

După ce, de săptămâna trecută, tot auzim de zeci sau chiar sute de demisii la nivelul spitalelor din țară, iată că a venit și rândul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad să se confrunte cu această situație. Asta în contextul în care, prin Ordinul nr. 533 din 23 martie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19) și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, unitatea medicală din Bârlad se numără printre zecile de spitale din țară unde se vor îngriji exclusiv bolnavi de noul coronavirus (chiar dacă au și alte patologii).

Deocamdată, nu este o problemă, întrucât, până la acest moment, s-au înregistrat doar șase demisii. Potrivit managerului unității, Dana Borș, vorbim despre patru asistente medicale și patru infirmiere, care au renunțat la post de teama îmbolnăvirii și, eventual, a transmiterii infecției către ceilalți membri ai familiei. Evident, toate au renunțat la perioada legală de preaviz, așa că niciuna nu a mai venit la serviciu în ziua următoare depunerii demisiei. Tot managerul spune că nu are ce să le reproșeze acestora, în condițiile în care fiecare din cele șase foste angajate se teme pentru propria viață și cea a rudelor apropiate.

Nu de alta, dar de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 și până pe 30 martie, nu mai puțin de 285 de cadre medicale din țară au fost infectate cu noul coronavirus (91 medici, 90 asistenți medicali, 8 îngrijitoare și 70 personal auxiliar). Din total, 181 sunt angajați ai Spitalul Județean Suceava, unde s-a produs un adevărat dezastru epidemiologic, până acum fiind confirmați pozitiv 43 demedici, 70 de asistente medicale, 20 de infirmiere, 7 îngrijitoare și 41 salariați din rândul personalului auxiliar.

Medicii bârlădeni, consiliați de psihologi

Până acum, nu au fost înregistrate cereri de pensionare și nici de demisie din partea medicilor, însă este evident că toți se tem că, mai devreme sau mai târziu, s-ar putea infecta de la pacienții pozitivi. Așa că, pentru a le ridica moralul, încă din 30 martie, echipa de psihologi clinicieni a spitalului acordă consiliere și suport psiho-emoțional colegilor aflați în linia întâi de luptă împotriva COVID-19. Fie că vorbim de medici, farmaciști, biologi, asistenți medicali ori personal de suport medical.

„Dorim să ne sprijinim colegii în această perioadă grea, pentru a gestiona stările emoționale nefavorabile care pot apărea în momente cruciale ca acesta. În acest sens, a fost creat grupul de sprijin și asistare psihologică «SUPORT PENTRU SUFLET», unde angajații spitalului vor beneficia de intervenții individuale sau colective, intervenții de prim ajutor psihologic în situații de criză, menite să ajute cadrele medicale să își mențină sănătatea emoțională în această perioadă dificilă pentru noi toți. Împreună, ne propunem să rămânem în echilibru și să dezvoltăm mecanisme adaptative, sănătoase de acțiune în contextul pandemiei. Invităm cadrele medicale să se înscrie în grupul de suport, unde pot accesa informații de sprijin precum și datele noastre de contact pentru consiliere telefonică / on-line / off-line. Cu prețuire pentru tot ceea ce sunteți și faceți!”, este mesajul postat pe pagina de internet a spitalului și asumat de echipa de psihologi a unității spitalești bârlădene.

2 COMENTARII

  1. La placinte inainte la razboi inapoi!
    Salariile cadrelor medicale ,dupa punerea in practica a gandirii cretine PSD-iste , sunt absolut uriase pentru posibilitatile aceste tari de rahat numita Romania. In schimb serviciile medicale catre contribuabili au fost in continuare catastrofale .Cand pandemia o sa fie la cote maxime fiecare dintre noi va fi pe cont propriu , sistemul medical fiind pulverizat .
    Sper ca cele 6 angajate , care au demisionat , sa nu mai fie angajate inapoi in sistem dupa ce trece pandemia oricata spaga ar da sau pile ar avea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.