Autoritatile romane, despre posibila prezenta a unui nor radioactiv deasupra tarii noastre

Nu exista date care sa indice existenta unui risc radiologic pentru populatia Romaniei, arata, intr-un comunicat comun, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Comisia pentru Controlul Activitatilor Nucleare si Agentia pentru Protectia Mediului.

Potrivit comunicatului de presa semnat de cele trei institutii si remis presei, nu exista date care sa confirme sau sa indice existenta unor factori de risc radioactiv pentru populatia din Romania. ?In ceea ce priveste informatiile aparute in spatiul public, referitoare la posibila prezenta a unui nor radioactiv deasupra Romaniei, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) aduc in atentia opiniei publice faptul ca nu exista date care sa confirme sau sa indice existenta unor factori de risc radiologic pentru populatia de pe teritoriul Romaniei sau mediu care sa impuna luarea unor masuri de raspuns, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului monitorizeaza in permanenta radioactivitatea mediului, iar la masuratorile efectuate din 8 august si pana in prezent nu exista nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivitatii mediului. De asemenea, reprezentantii celor trei institutii sustin ca nici la nivel international nu au fost raportate modificari ale nivelului de radioactivitate a mediului.

Potrivit comunicatului, autoritatile romane sunt in contact permanent cu Centrul de Incidente si Urgente din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena si cu statele cu care Romania are incheiate tratate bilaterale in cadrul Conventiei Internationale de notificare rapida in cazul urgentelor radiologice si accidentelor nucleare.

Nivelul radiatiilor masurate de catre ANPM prin RNSRM se incadreaza in limitele radioactivitatii mediului natural. CNCAN, ANPM impreuna cu IGSU precizeaza ca nu exista niciun pericol radiologic pentru populatie sau pentru mediu, se mai arata in comunicat.

Declaratiile vin in contextul in care Unitatea 4 a centralei atomice de la Beloiarsk din regiunea Muntilor Urali a fost oprita duminica in urma detectarii unei erori la sistemul siguranta, a anuntat o subsidiara a agentiei ruse pentru energie atomica, Rosatom, informeaza publicatia The Moscow Times.

Pe 12 iulie, un reactor de la aceeasi centrala a fost oprit timp de cateva zile in urma activarii unui mecanism de siguranta.

Centrala nucleara, care in acest moment are doua reactoare operationale, a fost inaugurata in anul 1964. Luna trecuta, trei reactoare ale centralei nucleare Kalinin, aflata la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Moscova, au fost oprite, in urma unui scurtcircuit.

Rusia are zece centrale nucleare, inclusiv centrala Beloiarsk, aflata la 45 de kilometri est de orasul Ekaterinburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.