Locuitorii din Gherghești, invitați la testarea gratuită în vederea depistării TBC

Direcția de Sănătate Publică Vaslui în colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și Primăria Gherghești îi invită pe locuitorii comunei să ia parte la o nouă testare gratuită în vederea depistării precoce a TBC-ului.

Invitația a fost făcută publică de reprezentanții Primăriei Gherghești, prin intermediul unei postări pe pagina de socializare a instituției, și vizează participarea la Proiectul „Screening TB. Organizarea programului de depistare precoce a tuberculozei la populația vulnerabilă”, finanțat prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027.

„Caravana mobilă dotată cu aparatură pentru radiologie va fi prezentă în localitatea noastră în data de 17 martie 2025, în spatele magazinului mare Gherghești, la Centrul Comunitar Integrat. Radiografia efectuată la caravană poate depista și alte probleme la nivelul plămânului și aparatului cardiovascular. Pentru a putea efectua radiografia, trebuie ca adresa din cartea de identitate să fie în cadrul comunei Gherghești. Vă rugăm să vă prezentați la caravană cu cartea de identitate. Pentru programare, sunați la numărul de telefon 0754.356.178, la care va răspunde asistent medical comunitar principal Bușe Elena-Ramona”, este invitația lansată de reprezentanții Primăriei Gherghești.

Proiectul își propune furnizarea de servicii medicale de prevenție, depistare precoce a TB (screening TB) pentru 75.001 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile / defavorizate socio-economic / din comunități cu grad de vulnerabilitate crescut localizate în cele opt regiuni de dezvoltare și care la intrarea în operațiune face parte din una din următoarele categorii:

1. a) persoane care fac parte din grupuri vulnerabile / defavorizate: – persoane cu dizabilități; – persoane cu probleme de sănătate mintală; – minorități etnice defavorizate; – mame minore (cu vârsta cuprinsă până în 18 ani), – migranți / refugiați; – dependenți de droguri; – persoane infectate cu HIV/SIDA; – etilicii cronici; – persoane aflate în detenție / lipsite de libertate / arest preventiv și din alte instituții corecționale; – persoanele spitalizate cronic în unități de psihiatrie; – persoanele din căminele de bătrâni, din cămine spital;

2. b) persoane defavorizate socio-economic (ex. persoane neasigurate; persoane beneficiare de venit minim de incluziune, persoane fără adăpost, persoane care locuiesc în gospodării supraaglomerate sau fără facilități sanitare, etc.);

3. c) persoane care locuiesc în comunități cu grad de vulnerabilitate crescut (persoane care locuiesc în comunități marginalizate conform Raportului: Zone marginalizate socio – economic în mediul urban și rural din România elaborat de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul proiectului „Dezvoltarea unor instrumente de analiză și intervenție la nivel comunitar pentru perioada de programare 2021-2027” finantat din POCA 2014-2020).

Nu în ultimul rând, proiectul își propune derularea de acțiuni de formare pentru un număr de 501 specialiști implicați / care pot fi implicați în prevenția și depistarea precoce a TB (screening TB) provenind din unități publice / medici de familie din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale României: asistenți medicali comunitari, asistenți medicali, mediatori sanitari, asistenți sociali, psihologi, medici de familie, medici specialiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.