Procesul fostului președinte al Consiliului Județean începe cu o amânare 

Nici la un an și jumătate de la flagrant, procesul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui Dumitru Buzatu, în care este acuzat pentru luare de mită, nu poate începe, la primul termen judecătorii aprobând o amânare, cerută de apărătorii inculpatului. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 3 martie 2025, timp în care avocații trebuie să studieze dosarul și să pregătească apărarea. Acuzația datează din septembrie 2023, când imaginile văzute difuzate pe toate televiziunile, probează, potrivit procutorilor, un flagrant cu luarea ca mită a sumei de 1,25 milioane lei, sumă găsită în portbagajul mașinii lui Buzatu. 

Ieri, 10 februarie 2025, la Tribunalul Vaslui, trebuia să înceapă judecata în procesul în care fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, este acuzat de primirea unei mite de 1.250.000 lei, de la un om de afaceri vasluian, a cărui firmă de construcție reabilita un tronson din drumul strategic Bârlad – Codăești. În același dosar este inculpat și expertul în construcții Radu Judele, cel care a refuzat să semneze expertiza necesară pentru ca societatea să-și primească banii pentru lucrările efectuate, acuzat de luare de mită și trafic de influiență. Mita, susțin procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ar fi reprezentat 10% din valoarea lucrărilor. Emil Savin, patronul firmei care a executat lucrările, a denunțat la DNA faptul că i s-a cerut mită și, după câteva luni de interceptări și filaj, Dumitru Buzatu a fost filmat cum primea banii, care, ulterior, în cadrul unui flagrant organizat de procurori, au fost descoperiți în portbagajul propriei mașini, în timp ce se întorcea de la o partidă de pescuit organizată de denunțător.

Cercetat pentru luare de mită, Dumitru Buzatu a fost inițial arestat preventiv, iar, după câteva luni, plasat în arest la domiciliu, în prezent fiind judecat în stare de libertate, sub control judiciar.

La jumătatea lui decembrie 2023, procurorii DNA au finalizat dosarul și l-au transmis judecătorilor de drepturi și libertăți ai Tribunalului Vaslui, care, șase luni mai târziu, au admis trimiterea în judecată a lui Dumitru Buzatu, însă dispunând anularea mai multor probe la dosar, inclusiv a mai multor înregistrări făcute de unul din martori, cât și aparținând denunțătorul Emil Savin, cel care a dat mita de 1,250 milioane de lei.

Decizia a fost contestată la instanța superioară, Curtea de Apel Iași, ai cărui judecători au fost de acord cu excluderea probelor și, surpriză, au cerut procurorilor DNA refacerea rechizitoriului, în caz contrar, aceștia riscând să li se anuleze acțiunea.

Până la urmă, după refacerea rechizitoriului, pe 20 decembrie 2024, judecătorii ieșeni au dispus începerea judecății față de inculpații Buzatu Dumitru, pentru infracțiunea de luare de mită, și Judele Radu, pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influentă, iar dosarul a fost trimis spre judecată Tribunalului Vaslui, primul termen urmând a avea loc pe 10 februarie 2025.

Așa cum era de așteptat, procesul a început cu o amânare, cerută de avocații celor doi inculpați, amânare aprobată de către judecători „în vederea pregătirii apărării inculpaților la solicitarea apărătorilor aleşi”. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 3 martie 2025, însă este de așteptat ca o primă sentință în dosar să nu fie dată prea curând, nu doar datorită complexității dosarului, cumulți martori și zeci, sute de probe constând în înregistrări și documente, cât și a posibilei încercări din partea avocaților de a tergiversa judecata, așa cum se întâmplă de multe ori în astfel de cazuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.