Ziua Mondială HIV-SIDA a fost marcată la liceul și școala din Zorleni

Pe 27 noiembrie, reprezentanții Asociației „Speranța Copiilor 2000” din Bârlad au desfășurat o serie de activități ce au avut drept scop informarea tinerilor cu privire la faptul că infecția cu HIV este o problemă serioasă și că lipsa de acțiune fermă în direcția prevenirii și controlului infecției HIV în România va duce la creșterea numărului de noi cazuri în anii următori.

Acțiunile au fost dedicate Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV-SIDA, marcată în fiecare an, începând cu 1988, pe data de 1 Decembrie. Astfel, miercuri, 27 noiembrie, reprezentanții Asociației și cei zece voluntari au desfășurat o acțiune de informare a elevilor Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu” Zorleni și a celor de la Școala Gimnazială „Ion Murgeanu” Zorleni cu privire la prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor.

Ulterior, Asociația a desfășurat și o campanie de informare stradală în localitatea Zorleni, oamenii întâlniți în cale fiind abordați cu informații despre riscurile infecției cu virusul HIV și cu materiale informative cu mesaje de prevenire a îmbolnăvirii cu SIDA, dar și cu invitații la testare. Nu în ultimul rând, în biblioteca Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu” Zorleni a fost susținută o dezbatere, la care au fost invitați să ia parte și reprezentanți ai autorităților și mass-media, dar și voluntari, scopul principal fiind acela de a aduce în atenția publică faptul că infecția HIV nu a dispărut și că sunt necesare acțiuni concrete în direcția prevenirii transmiterii, testării, diagnosticării și tratării în bune condiții a celor infectați.

„În fiecare an, pe 1 Decembrie, marcăm Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. Lipsa de acțiune fermă în direcția prevenirii și controlului infecției HIV în România va duce la creșterea numărului de noi cazuri în anii următori. Experții din toată lumea susțin necesitatea ca infecția HIV să rămână în atenția comunității, fiind necesară luarea unor măsuri imediate pentru ca numărul de cazuri noi să nu crească în anii următori: accesul la educație pentru sănătate pentru elevi și tineri, accesul la servicii de prevenire HIV, accesul la servicii de testare HIV prietenoase și aproape de populație, accesul la tratamentul antiretroviral fară întreruperi, accesul la o protecție socială pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Nu trebuie uitată infecția HIV, mai ales în România. Cu atâtea alte probleme, românii au impresia că HIV nu mai e o problemă. Însă nu este așa, epidemia HIV există și face victime. Elevii și tinerii nu mai știu ce este HIV și cum se previne, este periculos că nu se mai face educare în comunitate despre HIV și prevenirea infectării, este periculos că testarea HIV nu se extinde la nivel comunitar, este periculos că nu sunt servicii de prevenire a infectării în grupurile la risc. Lipsa de acțiune de acum se va traduce în multe cazuri noi în anii viitori, în costuri mari de tratament și de vieți omenești. UNOPA (Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) a solicitat în nenumărate rânduri Guvernului să finanțeze intervențiile de prevenire și tratare a infecției HIV, pentru că numai așa vom ține infecția sub control în România”, a transmis Dan Cibotaru, președintele Asociației „Speranța Copiilor 2000” Bârlad.

De menționat că, la data de 31 decembrie 2023, în țară erau luate în evidență 18.282 de persoane infectate, dintre care 716 persoane au fost luate în evidență în cursul anului 2023. La nivelul Bârladului și a comunelor limitrofe, se află în tratament 65 de persoane cu HIV.

Asociația „Speranța Copiilor 2000” a fost înființată în anul 2000 și are ca scop apărarea drepturilor și obligațiilor persoanelor infectate cu HIV și a celor bolnave de SIDA, umanizarea infecției/bolii, întrajutorarea între membri, colaborarea cu alte ONG-uri și solidaritatea față de persoanele infectate și bolnave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.