Din ianuarie, salariul minim brut ca fi majorat din nou

Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.700 lei, cât este în prezent, la 4.050 lei lunar. Astfel, tariful orar va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,334 ore/lună. Majorarea a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern în cadrul ședinței Executivului de miercuri, 27 noiembrie.

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, măsura va avea efecte pozitive la nivel social, prin stimularea ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă și prin sporirea puterii de cumpărare a salariaţilor.

„Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari și predictibili. Măsura vizează reducerea numărului de angajați aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 lei la 4.050 lei reprezintă o creștere de 9,46 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 350 de lei în sumă brută. Astfel, în valoare netă, salariul va fi de 2.575 lei (cu deducerea de 300 lei), majorarea pe net fiind de 212 lei, iar creșterea pe net de circa 9 %.

În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 843.668 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de 15,5 % din numărul total de salariați activi. De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 4.050 de lei vor beneficia un număr de 1.823.520 salariați.

Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.