Vaslui, pe locul 35 în topul municipiilor reședință din România

Vasluiul se situează pe locul 35 din 41 în topul celor mai performante municipii reședință de județ din România, conform noului clasament CITY INDEX 2024, lansat de Institutul pentru Orașe Vizionare. Indexul reprezintă un standard pentru evaluarea performanței urbane și analizează evoluția urbană a 41 de municipii reședință de județ, concentrându-se pe trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitatea și vibrația.

Municipiul Vaslui se situează pe locul 35 în topul celor mai performante din România, conform noului clasament CITY INDEX 2024, lansat săptămâna trecută de Institutul pentru Orașe Vizionare. Acest index reprezintă un standard pentru evaluarea performanței urbane și analizează evoluția urbană a 41 de municipii reședință de județ, concentrându-se pe trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitatea și vibrația.

Municipiul Vaslui ocupă în acest top general locul 35, cu un scor general de 28,6, ultimul loc ocupat de un municipiu reședință de județ din Moldova. Doar Tulcea, Slobozia, Giurgiu, Brăila, Călărași și Alexandria ocupă locuri inferioare municipiului reședință a județului Vaslui.

În cadrul City Index 2024, realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare, au fost analizate 41 de orașe sub trei aspecte principale: Calitatea Locului (mediu, locuri emblematice, conectivitate, spitale și medici), Prosperitate (indicatori economici) și Vibrație (cultură, divertisment și dinamica socială), utilizând un set de 51 de indicatori specializați și date obiective culese din peste 20 de surse.

 București și Cluj-Napoca conduc topul performanței urbane în România. Sibiu, Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța. 

City Index 2024 dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri ale clasamentului celor mai performante orașe, șapte sunt situate în interiorul arcului carpatic, în Ardeal, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. Singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași.

Calitatea Locului este una dintre cele trei componente majore ale CITY INDEX și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat. În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași.
Pe această componentă în care este lider, punctele forte ale orașului Cluj-Napoca sunt domeniile Educație și Conectivitate aeriană. Bucureștiul ocupă locul 1 în domeniile Parcuri și Conectivitate. Sibiul se situează pe primul loc la categoria Locuri emblematice (Sights & Landmarks) și pe locul 2 la Monumente istorice. Târgu-Jiu beneficiază de proximitatea față de numeroase parcuri naturale și naționale, oferind oportunități recreaționale semnificative pentru locuitori și turiști. Râmnicu Vâlcea are cea mai mare speranță de viață, iar Alba-Iulia se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea învățământului gimnazial și liceal. 

Componenta „Prosperitate” indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunităților individuale, analizând atât indicatori economici, cât și sociali. În această componentă, Bucureștiul se situează pe primul loc, urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Slatina, Alba Iulia, Iași, Brașov și Arad, care completează primele zece poziții. Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație. Cluj-Napoca ocupă locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mică rată a șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor, raportată la salarii și prețurile locuințelor.

La un capitol intitulat „Vibrație”, care arată dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie, topul orașelor este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.