Vasluienii sunt cei mai sănătoși români? Asta arată statistica certificatelor de concediu medical

Cu cele doar 21.812 de certificate de concediu medical acordate vasluienilor în 2023 locuitorii județului nostru sunt cei mai sănătoși români, doar în județul Caraș fiind solicitate mai puține concedii medicale anul trecut: 20.372 de certificate. Păstrând proporțiile, adică diferența dintre numărul de locuitori și mai ales angajați, județul nostru nu se poate compara nu numai cu Capitala (267.949 de certificate) sau Clujul (201.284), dar nici cu județe apropiate ca locuitori și salariați, precum Harghita – 61.522 sau Botoșani – 43.516 de certificate.

21.812 de certificate de concediu medical au fost acordate, în 2023, în judeţul Vaslui, potrivit datelor făcute publice recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cu această cifră, Vasluiul este pe penultimul loc la nivel național, într-un top naţional al judeţelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate. În acest clasament, în top apar, pe lângă Bucureşti (267.949) şi judeţele cele mai populate, precum Cluj (201.284) sau Iaşi (151.613 de certificate) şi judeţele Prahova (locul 3 la nivel naţional la certificate de concediu medical), Mureş (locul 5 la nivel naţional), Sibiu (locul 7 la nivel naţional), Argeş (locul 9). Pe locul 8 este A.O.P.S.N.A.J. – Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, cu 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut. În total, în 2023, au fost eliberate 3.361.223 de certificate de concediu medical. 

Trebuie spus că numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat acelaşi cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu şi numărul persoanelor – nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidenţă a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcţie de gravitatea afecţiunilor de care suferă. Perioada minimă este de 4 zile – certificat acordat de medicul de familie pentru afecţiuni minore, iar perioada maximă poate ajunge până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic.
Unui pacient oncologic care primeşte concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe, concediul său medical fiind prelungit periodic.
Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecţiuni legate de sarcină şi concedii prenatale, precum şi pentru probleme care ţin de sănătatea mamei şi copilului, declara, pe 19 februarie 2024, într-o întâlnire cu presa, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, medic de familie la rândul său.
De asemenea, multe concedii au fost acordate şi pentru afecţiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile şi afecţiuni intercurente, mai spunea atunci Valeria Herdea.
„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, aşa cum îi spunem noi, populaţia este într-adevăr bolnavă şi trebuie să ne gândim la acest aspect. De aceea ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populaţiei”, spunea Valeria Herdea.
Datele au apărut în spațiul public după ce la începutul anului s-a dezbătut intens subiectul impozitării cu 10% a concediilor medicale introdusă de Guvern începând cu data de 1 ianuarie, prin Ordonanţă de Urgenţă. La protestele opoziției și nu numai, în februarie Senatul a eliminat amendamentul privind impozitarea concediilor medicale.

Proiectul privind eliminarea impozitării concediilor medicale așteaptă acum votul Camerei Deputaților – for decizonal.

Ieri, Guvernul a decis ca așa numita „Taxă pe boală” să fie eliminată în cazul pacienților oncologici, mamelor gravide, mamelor cu copii bolnavi, dar și pentru cazurile urgente și a aprobat o ordonanță de urgență în acest sens. În cazul celorlalți angajați, concediile medicale vor fi impozitate cu 10%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.