Dispută pe numele Spitalului Județean, „Sfânta Chiriachi” sau „Dimitrie Drăghici”, are subiect, dar nu și …obiect

Disputa pe numele Spitalului Județean de Urgență, pe care unii s-au grăbit să o transforme într-o problemă politică, e una care are subiect, numai că îi lipsește cu adevărat… obiectul. În vreme ce unii susțin că Spitalul Județean ar trebui să poarte numele „fondatorului”, Dimitrie Drăghici, Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean, arată că Spitalul Județean a fost construit în vremea comunismului, în vreme ce „spitalul vechi” sau „Spitalul nr.2”, viitorul Spital Municipal, îl are ca fondator pe postelnicul Dimitrie Drăghici și îi va purta numele după finalizarea lucrărilor.

Campania electorală a mai creat o „mare problemă” în municipiul reședință de județ, în așteptarea aeroporturilor care vor face legătura directă cu Wall Street-ul și a trenurilor care vor circula cu viteza luminii spre prosperitate, cum vor suna promisiunile. Cum va fi numit Spitalul Județean de Urgență? După numele propus de Episcopia Hușilor, Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor și deci a credincioșilor vasluieni, denumire îmbrățișată de politicienii care doresc să se pună bine cu …electoratul creștin, până la Dumnezeu? Sau Dimitrie Drăghici, postelnicul care a înființat primul spital pe aceste meleaguri, la 1852, numai că nu pe locul în care se află Spitalul Județean, ci acolo unde se va afla viitorul Spital Municipal.

Problema a fost discutată aprins în ultima ședință de Consiliu Local, ocazie cu care unii consilieri și alte figuri publice din oraș s-au simțit datori să-și exprime viziunile și tendințele, care nu au avut, în realitate, prea mare legătură cu subiectul. În vreme ce consilierul local al USR Mihaela Bohotineanu a cerut ca alegerea numelui să se facă îmbrățișând diversitatea și a acuzat lipsa de transparență a autorităților județene în alegerea denumirii, profesorul Dumitru Marin a negat dreptul „preoțimii” de a „impune” numele spitalului, de parcă preoții ar avea votul, și nu politicienii.

Pentru ca lucrurile să aibă, într-adevăr, o încărcătură, în conflict se află și intelectualitatea orașului medicul Valeriu Lupu, membru activ al Societății Române de Istoria Medicinei și coautor al monografiei spitalului județean „De la Spitalul lui Drăghici la Spitalul Județean de Urgență Vaslui 1852 – 2010” a intervenit cu argumente, fiind singurul, de altfel, în afară de vicepreședintele Consiliului Județean, Ciprian Trifan, care a fi tranșat problema.

Însă doctorul Lupu spune, într-o scrisoare deschisă, că numele trebuie să aibă o legătură cu istoria locală, ceea ce nu este cazul cu propunerea Episcopiei. „Aflu cu stupoare că un obiectiv istoric, precum Spitalul Județean Vaslui, bine reprezentat de istoricul acestui domeniu în cartea “De la Spitalul lui Drăghici la Spitalul Județean de Urgență Vaslui” publicată în două ediții ( 2010 și 2019), este pe cale de a primi o denumire care nu are nimic de a face cu istoria locală și nici cu adevărul istoric privind sănătatea publică a județului.. Această negare flagrantă a istoriei locale și a celor care au trudit la valorificarea istorică a eforturilor înaintașilor, prejudiciază grav imaginea unui trecut și chiar a identități noastre naționale. Din nefericire, cele două materiale înaintate Consiliului de Administrație și conducerii spitalului în care se motiva revenirea la denumirea inițială a spitalului (2015 și 2019), nu au avut nici un ecou. Nu știu a cui a fost ideea, dar în calitate de coautor al monografiei spitalului și sănătății vasluiene, alături de regretatul dr Nicolae Bârlădeanu și prof Mihai Ciobanu, încerc un sentiment de tristețe față de această nedreptate istorică care este pe cale să se comită din neștiință sau eludare voită”, transmite medicul Valeriu Lupu.

Ciprian Trifan intervine dorindu-și să aplaneze disputa și explică că „Spitalul Județean a fost construit de Partidul Comunist Român, dacă chiar vrem să ne uităm în istorie”, în vreme ce ceea ce a construit postelnicul Drăghici au fost clădirile „spitalului vechi”, cum era cunoscut, sau „Spitalul Municipal”, cum se va numi după ce va fi reconstruit.

Prin urmare, după unii și alții, Spitalul Județean de Urgență ar trebui să poarte numele „fondatorului” care nu l-a fondat în realitate, pentru că a fost construit de comuniști, în vreme ce viitorul Spital Municipal ar trebui să aibă alt nume, deși a fost fondat de postelnicul Drăghici, cel puțin ca locație. Dar mai este… Din punct de vedere al construcțiilor în sine, situațiile sunt și mai paradoxale: clădirea Spitalului Județean construită de comuniștii cei atei ar urma să aibă numele unei sfinte, în vreme ce clădirile care se construiesc acum vor purta numele ctitorului clădirilor care au fost dărâmate pentru a fi construit noul spital… Și când peste toate astea mai vine și politica, povestea devine una demnă de …spitalul de psihiatrie, cum ar trebui să se numească unele clădiri administrative, câteodată.

2 COMENTARII

  1. ..ca să păstrăm legătura și cu trecutul și cu prezentul, propun să fie numit Tik-Tok_Amin-Amin..
    Iar dacă Domnul și se finalizează aripa nouă (care are deja vechime..) de la Spitalul Județean,
    poate n-ar fi rău să i se spună Ambulatoriul „La Mitică portbagaj”, că tot a lungit-o domnia sa, ca să prindă alegerile locale..

  2. Campania pentru denumirea Spitalului Judetean de Urgenta este una care ar trebui sa se bazeze pe argumente istorice si nu pe interese politice. Este important sa pastram legatura cu istoria locului in asa fel incat sa onoram munca si eforturile celor care au contribuit la dezvoltarea serviciilor de sanatate. Numele Spitalului Judetean trebuie sa reprezinte nu doar un simbol al prezentului, ci si un omagiu adus trecutului. Este important sa ne amintim ca acest spital a fost construit in vremea comunismului si ca a avut o evolutie remarcabila de-a lungul timpului, datorita muncii si dedicarii cadrelor medicale si a fondatorului sau, Dimitrie Draghici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.