Cazurile de tuberculoză, în creștere

În fiecare an, pe 24 martie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei. „Un moment crucial pentru a sublinia importanța acțiunilor transversale în reducerea impactului acestei afecțiuni, atât la nivel individual, cât și la nivel societal”, spune Mihaela Vlada, directorul Direcției pentru Sănătate Publică Vaslui, care arată că În România boala are rate notificate de peste 5 ori mai mari decât media UE.

„În fiecare an, data de 24 martie este dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, moment oportun pentru a atrage atenția asupra nevoii de acțiuni multisectoriale în vederea reducerii impactului pe care îl are tuberculoza atât la nivel individual, cât și la nivelul societății”, arată Mihaela Vlada, directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, care a evidențiat că tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacteriile Mycobacterium tuberculosis. Aceasta este transmisibilă prin strănut, tuse sau salivă.

La nivel global, în anul 2022, 1,3 milioane de oameni au pierit din cauza tuberculozei, iar 10,6 milioane s-au îmbolnăvit. Cu toate acestea, tuberculoza poate fi prevenită și tratată eficient. Eforturile internaționale au salvat aproximativ 75 de milioane de vieți de la începutul anilor 2000.

În România, deși s-au înregistrat progrese semnificative în reducerea cazurilor de tuberculoză în ultimele două decenii. Aceasta rămâne o problemă majoră de sănătate publică, cu rate notificate de peste 5 ori mai mari decât media UE. În plus, se observă o creștere a incidenței tuberculozei în ultimii ani. Această tendință ascendentă este evidentă și în rândul copiilor, cu o incidență crescută de la 8,4% în 2020 la 11% în 2022.

„Creșterea incidenței tuberculozei se observă și în rândul copiilor. Dacă în anul 2020 incidența la copiii cu vârsta până la 14 ani a fost de 8,4 ‰00, în anul 2022 incidența înregistrată a fost de 11‰00. În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică contribuie activ la implementarea Strategiei naționale de control a tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 și a Planului de acțiune la Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România, documente naționale care ghidează acțiunile la nivel național pentru a reuși eliminarea tuberculozei până în 2035 și care se aliniază cu obiectivele altor documente strategice elaborate la nivel internațional, precum Agenda de Dezvoltare Durabilă. Printre prioritățile identificate în cadrul strategiei se numără reducerea morbidității și mortalității tuberculozei prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului. În contextul în care morbiditatea și mortalitatea prin tuberculoză sunt influențate de determinanții sociali complecși ai sănătății (condiţiile precare de viaţă şi de muncă, sărăcia, subnutriţia, condițiile de locuit, riscurile comportamentale), este esențial ca abordările de control ale tuberculozei să continue să vizeze asigurarea accesului gratuit la testare și, după caz, la tratament, precum și susținerea psihosocială a pacientului până la finalizarea tratamentului, astfel încât să se reducă riscul reprezentat de apariția formei de tuberculoză rezistentă la medicamente (MDR). Acest lucru este posibil printr-o colaborare multisectorială puternică și printr-un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel. Tuberculoza este o problemă a noastră, a tuturor și numai împreună vom reuși să o eliminăm!”, arată Mihaela Vlada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.