Vasluiul are cei mai puțini absolvenți de studii superioare

Regiunile cele mai dezvoltate economic sunt și cele cu cei mai mulți absolvenți de studii superioare, pe când zone precum Vaslui sau Botoșani, înapoiate economic, au și cei mai puțini oameni cu facultăți, 7,2% și, respectiv 7,9%. Proporția nu se poate compara măcar cu cele 35,14% din București sau 24,6% din Cluj.

Harta publicată recent de deputatul USR Tudor Benga pe rețelele de socializare, care arată procentele absolvenților de studii superioare din totalul populației rezidențiale a județelor, nu este, fără îndoială, una a inteligenței, ci mai degrabă una a migrării creierelor. Din cauza condițiilor economice, absolvenții vasluieni de studii universitare nu se mai întorc acasă, preferând ori străinătate, ori zonele dezvoltate economic din țară, precum județele Timiș sau Cluj, care ajung astfel să aibă cele mai mari proporții din populație cu facultate.

Harta arată practic rezultatele de la recensământ publicate de Institutul Național de Statistică și, potrivit statisticii pe puncte procentuale, județul Vaslui se află la coada clasamentului, cu 7, 2% din populație absolventă a unei forme de învățămând superioară, urmat de Călărași – 7,35% și Botoșani – 7,9%.

La polul opus al clasamentului se află zonele care în ultimii ani au cunoscut o dezvoltare economică accentuată, precum București – 35,14%, județul Ilfov – 25,13% sau Cluj – 24,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.