A început sezonul infecțiilor respiratorii: peste 1.200 de bolnavi în două săptămâni!

Sezonul rece 2022-2023 a debutat în forță: în numai două săptămâni, mai mult de 1.200 de persoane din județ au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce au fost diagnosticate cu viroze respiratorii și pneumonii. Cele mai multe au fost cazurile de viroză, respectiv 1.102, pentru care a fost nevoie de spitalizarea a 55 de pacienți. Deocamdată, nu au fost diagnosticate persoane cu gripă, însă administrarea vaccinului antigripal a început deja, până acum fiind distribuite spitalelor și medicilor de familie aproape 33.000 de doze.

Așa cum se întâmplă în fiecare toamnă, când medicii de familie și cei specialiști se confruntă cu numeroși pacienți cu viroze și pneumonii, și sezonul rece 2022-2023 pare să urmeze același trend. Asta chiar dacă, concomitent, populația trebuie să se ferească de și de infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, potrivit unei situații centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în intervalul 17 – 30 octombrie, adică în decurs de două săptămâni, timp în care vremea a fost destul de capricioasă, medicii din județ s-au confruntat cu 1.224 de cazuri de infecții respiratorii, dintre care 1.102 au fost viroze și 122 pneumonii. Din fericire, doar o mică parte dintre persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare au necesitat internare, respectiv 55 dintre cele cu viroze și 56 dintre cele cu pneumonii.

La viroze, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 5 – 14 ani (417 cazuri), 2 – 4 ani (263 cazuri) și 15 – 49 ani (202 cazuri), ponderea internărilor fiind în rândul copiilor. În ceea ce privește cele 122 de pneumonii raportate în ultimele două săptămâni, incidența cea mai crescută s-a înregistrat la grupele de vârstă 15 – 49 ani (31 cazuri) și 50 – 64 ani (20 cazuri) și în rândul persoanelor de peste 65 de ani (25 cazuri). În privința internărilor, se poate spune că nu se constată diferențe foarte mari între o grupă de vârstă și alta.

Din fericire, până acum nu au fost înregistrate cazuri de gripă la nivelul județului. Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Vaslui a solicitat Ministerului Sănătății 45.212 doze de vaccin antigripal, însă până acum au fost primite 40.066 de doze în două tranșe. Ca și în anii precedenți, vaccinurile au fost distribuite spitalelor din județ în vederea imunizării medicilor, cadrelor sanitare medii și a personalului auxiliar, precum și medicilor de familie din județ pentru vaccinarea populației din categoriile de risc, adică persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, dar și cu boli metabolice, dar și copiii și bătrânii instituţionalizaţi. Din totalul dozelor primite, până pe 31 octombrie au fost administrate 28.041 doze.

Recomandări pentru sezonul rece

Medicii recomandă populației ca, în această perioadă, să respecte măsurile de igienă personală precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor sau folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, pentru a preveni îmbolnăvirile prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. De asemenea, trebuie să evite deplasările în spații deschise și expunerea la frig, dar și să consume cât mai multe fructe, legume și alimente bogate în proteine.

„Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, recomandăm populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice. Nu în ultimul rând, atragem atenția că, la fel ca și în anii anteriori, campania de vaccinare antigripală se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală vor fi imunizate cu prioritate persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, respectiv copiii și bătrânii instituționalizați, gravidele și personalul medical”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.