Astronomii bârlădeni au mai descoperit un asteroid!

După ce, anul trecut, membrii echipei „Sirius” Bârlad au făcut o descoperire colosală – un asteroid provizoriu detectat în luna aprilie, în 2021, în cadrul aceleiași interesante campanii de căutare de asteroizi organizată la nivel mondial, au „recidivat”, descoperind încă un asteroid. De această dată, astronomii care au reușit performanța sunt frații Vlad Alexandru Lazanu și Bogdan Constantin Lazanu, împreună cu Constantin-Daniel Staicu.

În urmă cu câteva zile, Astronomers Without Borders și International Astronomical Search Collaboration (IASC), organizatorii campaniei de descoperire de asteroizi din 2021, activitate desfășurată între 5 – 30 aprilie, în cadrul programului Luna Mondială a Astronomiei, au făcut publice rezultatele obținute de participanții care au căutat asteroizi. Adică de cele câteva sute de echipe de elevi și studenți din întreaga lume, respectiv din Brazilia, Bolivia, Bangladesh, Bulgaria, China, Columbia, India, Iran, Italia, Macau, Nepal, Portugalia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Spania, Sri Lanka, Taiwan, USA, Venezuela, Kuweit, etc. Printre echipele din România s-a numărat și echipa Asociației Astronomice „Sirius” (AAS) Bârlad, coordonată de profesorul Ioan Adam, care a avut următoarea componență: Vlad Alexandru Lazanu, Bogdan Constantin Lazanu și Constantin-Daniel Staicu.

În total, astronomii amatori de pe tot mapamondul au făcut 195 de descoperiri provizorii. Toți au fost felicitați pentru descoperirile lor de către coordonatorul IASC, doctorul Patrick Miller. Un motiv de mândrie îl constituie faptul că la aceste rezultate au contribuit și membrii echipei „Sirius” Bârlad. Concret, pe baza seturilor de imagini primite de la organizatori, în campania din aprilie a acestui an, astronomii bârlădeni au înregistrat șase descoperiri preliminare. Potrivit specialiștilor, o descoperire preliminară este prima observație originală a unui nou asteroid. Asteroidul trebuie observat a doua oară în următoarele 7-10 zile. Dacă este observat din nou, atunci descoperirea este schimbată în stare provizorie de către Minor Planet Center (MPC). Din cele șase descoperiri preliminare, doar una a devenit provizorie, respectiv un asteroid din Centura Principală, ce a primit codul SAA1003 în raportul pentru IASC.

„O «campanie» este un eveniment de o lună în care echipele caută asteroizi utilizând imagini furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii. Având în vedere condiţiile existente (cer senin și lipsa poluării luminoase artificiale), IfA folosește telescopul Pan-STARRS de 1,8 m situat pe Haleakala pentru a realiza imagini de-a lungul eclipticii. Echipele au primit aceste seturi de imagini și au folosit programul Astrometrica pentru a căuta și măsura asteroizi. Rapoartele au fost trimise la IASC pentru validarea posibilelor descoperiri. Descoperirile de asteroizi cu statut provizoriu sunt menținute în baza de date MPC timp de mulți ani, până când există un număr suficient de observații pentru a determina pe deplin orbita. Acest proces durează de obicei 6-10 ani, moment în care asteroidul este numerotat și catalogat de Uniunea Astronomică Internațională. Asteroizii numerotați pot fi numiți de descoperitorii lor”, ne-a declarat prof. Ioan Adam, președintele AAS Bârlad.

Acesta a precizat că, în perioada următoare, se așteaptă anunțul organizatorilor privind rezultatele campaniilor din iulie și noiembrie 2021.

Trebuie menționat că astronomii din cadrul „Sirius” Bârlad nu se află la prima „abatere”. În aprilie 2020, trei dintre membrii AAS au făcut o descoperire provizorie și una preliminară, respectiv Bogdan Constantin Lazanu a înregistrat în rapoartele pentru IASC un asteroid provizoriu având codul SAA0005, primul descoperit de AAS, iar Alexandru Vătămanu și Teodor Iurașcu au făcut o descoperire preliminară (asteroidul nu a mai fost observat din nou în următoarele 7-10 zile).

De la prima căutare, organizată în octombrie 2006, au fost descoperiți mai mult de 1.500 de asteroizi și 62 de asteroizi au fost numărați de Uniunea Astronomică Internațională (Paris). Echipa „Sirius” își dorește participarea și la următoarele campanii în domeniul căutării de asteroizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.