Dornic să-și promoveze Simpozionul ”Jurnalistică și Cultură Națională la Vaslui, Marin 80”, al cărui organizator și subiect este, Dumitru V. Marin a organizat, ieri, o conferință de presă. Nu vom intra în culisele anunțatului eveniment, al cărui program a fost în repetate rânduri publicat în ziarul pe care îl deține. Cert este că, din cauza pandemiei, participarea publicului va fi afectată. ”Este descurajant să știi că poți aduce 200 de oameni, și să rămâi doar cu 30”, a declarat Marin.
Un alt (etern) motiv de supărare îl constituie pentru patronul de presă octogenar faptul că ”(…) aici (la Vaslui, n.n.), există acest mod de a discredita valori”. Au urmat, ulterior, explicațiile: ce e cu statuia (îl reprezintă pe Marin sau pe Sadoveanu? – puțin spre deloc relevant; bine că înfățișează un bărbat! – sic!), ce e cu lanțurile (simbolistica acestora este foarte importantă pentru ”înlănțuit”), cine și de ce ”ocultează” valorile Vasluiului și, în sfârșit, câteva cuvinte despre ”comunistoizii” care îi pun de ani de zile bețe în roate.
Cam atât despre conferința lui Dumitru V. Marin. Mai modest decât de obicei (noi sperăm că se simte bine și îi urăm multă sănătate), Marin a făcut câteva referiri interesante la principala sa activitate din ultimii ani: publicarea de cărți. Așa am aflat – și oare de ce nu ne-am mirat?!? – că, numai în ultimele 4 luni, Marin a publicat 5 cărți, în total, 2.020 de pagini. Rezultă o medie zilnică de aproape 17 pagini. Acesta este adevăratul record al lui Dumitru V. Marin! Cu o mențiune onorantă a aceluiași nefiresc de modest Marin: ”50 de cărți: n-or fi toate bune, dar n-or fi toate proaste!”
La împlinirea vârstei de 80 de ani, îi urăm multă sănătate și îi facem cadou un fragment dintr-un interviu pe care celebrul scriitor american Stephen King i l-a acordat nu mai puțin celebrului George R. R. Martin (autorul copleșitoarei saga ”Cântec de gheață și foc”). Martin l-a întrebat pe Stephen King cum face de scrie atât de repede și de mult. Iată un extras din interviu:
“Martin: Cum reușești să scrii atât de multe cărți și atât de repede? Mă gândesc: “Ah, ultimele șase luni au fost grozave, am terminat trei capitole”. Dar, în timpul ăla, tu termini trei cărți.
King: Uite care e treaba. Sunt cărți și cărți. Felul în care eu lucrez presupune că încerc să scriu șase pagini pe zi. Când lucrez, lucrez zi de zi, trei, patru ore, și încerc să obțin șase pagini care să fie destul de curate. Așa că, dacă am un manuscris de – să zicem – 360 de pagini, asta înseamnă, practic, două luni de muncă. Presupunând că merge bine”.
V.
Dumitru V. MARIN este cea mai mare valoare culturală a Vasluiului din ultima jumătate de secol.
Oricâtă critică ar exista (dar nu…prea!) e foarte greu să se mai repete în această ISTORIE națională.
E bine să-l urmați…