Uite viceprimarii, nu-s viceprimarii!

• Realeși cu scandal la o a doua ședință a Consiliului Local Vaslui, liberalul Lucian Braniște și USR-istul Cătălin Mândru nu au stat în fotoliile de viceprimar nici două săptămâni. Tribunalul Vaslui a admis cererea de suspendare a Hotărârii Consiliului Local al mun. Vaslui nr. 114/24.11.2020, până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 2317/89/2020, respectiv cererea Filialei Județene PSD Vaslui de anulare a respectivului act prin care au fost puși în funcție cei doi. Decizia instanței este una uzuală, pentru a se evita anularea oricăror decizii pe care apare semnătura celor doi viceprimari, în cazul în care plângerea PSD va fi admisă. Totuși, este greu de înțeles încăpățânarea consilierilor locali PSD, care, chiar dacă au câștigat alegerile locale, nu au majoritate în CL!

Filiala Județeană a PSD Vaslui a dat în judecată Consiliul Local al municipiului Vaslui cerând anularea HCL nr. 114/24.11.2020 prin care au fost aleși cei doi noi viceprimari, precum și suspendarea efectelor respectivului act emis de autoritățile publice locale. Alegerea noilor viceprimari a fost subiectul unei aprige discuții între consilierii PNL – USR PLUS, care formează noua majoritate în cadrul CL Vaslui, și cei ai PSD, pe motiv că 5 consilieri PSD, aflați în izolare sau carantină la domiciliu din cauza SARS Cov 2, nu și-ar fi putut exercita dreptul de vot. Grupul PSD ar fi dorit amânarea punctului de pe ordinea de zi privind alegerea viceprimarilor până ce toți consilierii ar fi putut fi prezenți pentru a-și exercita votul „secret”, prin buletine introduse în urnă, așa cum cere Codul Administrativ, în timp ce majoritatea PNL – USR PLUS a decis să se treacă la vot, fără a se mai tărăgăna treburile, urmând să voteze doar cei prezenți fizic în sală, nu și cei 5 consilieri PSD prezenți la ședință prin teleconferință. În ciuda tuturor protestelor, Lucian Braniște, de la PNL, și Cătălin Mândru, de la USR PLUS, au fost aleși viceprimari cu voturile colegilor, iar cei doi și-au și luat câteva zile mai târziu birourile în primire, după ce Hotărârea nr. 114/24.11.2020 a primit viza de legalitate din partea Instituției Prefectului – Județul Vaslui.

PSD nu a renunțat însă și, câteva zile mai târziu, a acționat în instanță Consiliul Local, cerând anularea respectivului act administrativ. Trebuie spus că o primă Hotărâre a CL Vaslui, privind alegerea celor doi viceprimari, Braniște și Mândru, a fost anulată după ce nu a primit viza de legalitate din partea Instituției Prefectului, pe motiv că comisiile de specialitate, în speță cea juridică, nu fuseseră legal constituite.

Urmează procesul în instanță, la un prim termen, cel din 9 decembrie, Tribunalul Vaslui dând un răspuns doar pentru una din cererile Filialei Județene PSD Vaslui, decizând suspendarea din funcție a celor doi primari, instalați pe 27 noiembrie. Cei doi noi viceprimari își luaseră deja în primire birourile, însă nu aveau atribuții desemnate de către primarul Vasile Pavăl, acesta, la rândul său așteptând decizia instanței. Deocamdată, decizia de suspendare luată de către judecătorii vasluieni poate fi atacată cu recurs, în termen de 5 zile, în timp ce principala revendicare a PSD-iștilor, cea de anulare a actului emis de autorități publice locale, respectiv HCL nr. 114/24.11.2020, urmează să primească un nou termen de judecată. Cert este un lucru, cel puțin în primele 2 – 3 luni ale anului viitor, primarul Vasile Pavăl nu va avea parte de ajutorul unor viceprimari, indiferent care vor fi aceștia, dat fiind că după procesul pe fond, de la Tribunalul Vaslui, ar putea urma urma recursul, la Curtea de Apel Iași, ce ar putea fi declarat de oricare dintre părți.

Cât privește jocurile politice, pentru că aici este miza, reamintim că totuși PSD a câștigat alegerile locale la nivelul municipiului Vaslui. Jocul redistribuirii voturilor acordate de cetățeni altor partide politice decât cele care au trecut pragul electoral a făcut să li se aloce câte un mandat de consilier local PNL și USR – PLUS, astfel că PSD, cu cele 10 mandate confirmate, chiar și cu sprijinul consilierului ALDE/Pro România, a rămas în minoritate în CL Vaslui, noua majoritate întrunind 12 mandate! Poate, de aici și supărarea social democraților, care s-au văzut în poziția de a nu mai avea nici un viceprimar al lor, după mai bine de 20 de ani în care au fost covârșitor majoritari în Consiliul Local al municipiului Vaslui. Cât despre șansele ca Filiala județeană PSD să câștige procesul din instanță, spunem doar atât: respectiva Hotărâre a primit nu numai avizul de legalitate din partea juriștilor instituției Prefectului, ci și viza secretarului municipiului… Motivul îl constituie poate faptul că grupul consilierilor PSD a anunțat că nu participă la votarea respectivei hotătâri, în loc să se abțină ori să voteze împotrivă…

1 COMENTARIU

  1. Este bine ca totul sa fie conform legii. Neplacut este termenul peiorativ al reporterului. Redistribuirea nu este un joc. Se face dupa lege si este prevazuta in codul administrativ si legea 215. Fiti reporteri nu psd-isti. Legea la psd este numai cand le convine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.