„Eminescu – poet național și universal” – concurs online de interpretare din creația poetului național

• Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, organizează un concurs de interpretare, din creația eminesciană, adresat elevilor de liceu.

15 ianuarie, ziua de de naștere a poetului Mihai Eminescu, a căpătat o nouă semnificație începând din anul 2011, când a devenit Ziua Culturii Naționale – “un prilej de reflecție asupra culturii române și a proiectelor culturale de interes național”.

Obiectivele specifice ale proiectului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui sunt, pe de o parte, creșterea numărului de activități având ca specific promovarea literaturii și artei, dezvoltarea calităților interpretative ale concurenților prin intermediul unui curs specializat sub îndrumarea dlui Radu Ghilaș, actor al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași, și întelegerea mesajului poetic, dezvoltarea capacității de exprimare și eliminarea tracului de scenă, creșterea gradului de implicare a tinerilor în activități culturale și de dezvoltare personală, susținerea, promovarea și recunoașterea tinerilor pasionați de literatură și artă din Vaslui, precum și promovarea literaturii, artei și operei eminesciene în rândul publicului prin intermediul online-ului, pe de altă parte.

În intervalul 14 decembrie 2020 – 5 ianuarie 2021 are loc promovarea concursului în rândul liceenilor din municipiul Vaslui, data de 6 ianuarie 2021, ora 12.00, fiind termenul limită de transmitere a fișelor de înscriere ale concurenților (în format electronic) la adresa de email: cultura@cjcpctvs.ro. Între 7 – 14 ianuarie 2021, va avea loc desfășurarea cursului online de dezvoltare a calităților interpretative ale liceenilor înscriși în concurs, sub îndrumarea actorului și regizorului Radu Ghilaș.

Cât privește modalitatea de desfășurare a concursului, fiecare participant va trimite pe e-mail-ul instituției organizatoare (cultura@cjcpctvs.ro) un clip video, filmat cu telefonul mobil, cu interpretarea poeziei alese. Termenul limită de transmitere a înregistrării este 14 ianuarie 2021, ora 24.00. Înregistrarea va fi însoțitî de următoarea prezentare: nume și prenume participant, titlul poeziei, vârsta, instituția pe care o reprezintă, numele și prenumele profesorului de limba și literatura română.

Pe 15 ianuarie 2021, la ora 14.00, pe pagina de de facebook a Centrului (https://www.facebook.com/ centrulculturiitraditionale.vaslui) vor fi postate clipurile cu interpretarea creațiilor eminesciene ale concurenților și jurizarea evoluției acestora.

De menționat că participanții au libertate deplină în alegerea creațiilor din opera poetului national iar durata interpretării nu trebuie să depășească 10 minute.

Criteriile de jurizare vor ține cont de calitatea interpretării, dicție, firesc, asumarea logicii textului.

Dincolo de provocarea în sine, talentul va fi recompensat și financiar, fondul de premiere garantat fiind de 2.000 lei. Juriul concursului, format din Radu Ghilaș, regizor și actor al Teatrului „Vasile Alecsandri” Iași, și Lucian Onciu, managerul CJCPT Vaslui, va acorda premii și diplome cîștigătorilor, precum și adeverințe de participare profesorilor coordonatori.

Relații suplimentare se pot obține la telefon: 0745/536106 – Anca Isabela Iacob, consultant artistic și cordonator al acțiunii.

Regulamentul concursului este disponibil și pe: www.facebook.com/centrulculturiitraditionale.vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.