Banii europeni așează comuna Zorleni pe harta asistenței sociale

• Două locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități și un centru de zi pentru persoanele adulte cu dizabilități vor fi construite, în comune Zorleni, în cadrul proiectului „Zorleni – comunitate fără bariere”. Investiția se adaugă altor astfel de proiecte, precum cele de la Găgești sau Oltenești, care găzduiesc zeci de persoane cu dizabilități.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va lua în discuție și, cel mai probabil, va aproba, în ședința de astăzi, un proiect de hotărâre ce are în vedere construirea a două locuințe protejate pentru persoanele adulte cu dizabilități și reabilitarea, modernizarea unei clădiri pentru a putea fi înființat un centru de zi pentru persoane cu dizabilități, în comuna Zorleni. Toate aceste investiții vor avea loc în cadrul proiectului „Zorleni – comunitate fără bariere”, finanțat din bani europeni. Dacă locuințele protejate vor găzdui câte opt persoane cu dizabilități, centrul de zi va adăposti 30 de beneficiari.

Banii europeni sunt salvarea pentru sute de bătrâni și persoane cu dizabilități din Vaslui, un județ marcat de numărul mare de locuitori plecați la muncă în străinătate, în urma lor rămânând sute de bătrâni fără familie care să-i sprijine.

Banii europeni, în speță POR (Programul Operațional Regional) 2014-2020 au ajutat, până acum, la construirea de case protejate, înființarea de cămine pentru bătrâni și centre de zi de-a lungul și de-a latul județului. În total, în ultimii ani, au fost semnate contracte pentru proiecte în valoare de peste 18 milioane de lei, pentru a ajuta cele 15.000 de persoane cu handicap, câte sunt înrregistrate în județul nostru. Nu numai CJ Vaslui, dar și comunele au depus proiecte și au construit sau urmează să construiască case protejate pentru persoanele cu dizabilități și cămine de bătrâni. 

Unul dintre acestea este „Servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități”, care este implementat în comuna Găgești. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, are ca beneficiar Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. Valoare totală a investițiilor este de 3.544.484 lei, din care finanțarea nerambursabilă se ridică la 3.127.054 lei. S-a avut în vedere construirea a trei locuințe protejate pentru 24 de persoane cu dizabilități (câte 8 în fiecare locuință protejată) și amenajarea unui centru de zi pentru un număr de 30 persoane cu dizabilități. Finalizarea proiectului a fost prevăzută pentru 31 octombrie 2020.

Un alt astfel de proiect, prin care s-au construit locuințe protejate și un centru de zi pentru persoane cu dizabilități, s-a derulat în comuna Oltenești. Beneficiarul a fost tot DGASPC Vaslui, iar valoarea totală a investiției a fost de 3.599.811 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 3.389.656 lei. Execuția lucrărilor s-a încheiat la finalul anului 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.