Încălzirea globală afectează și județul Vaslui

• Încălzirea globală afectează tot mai puternic și județul Vaslui, este concluzia studiului care stă la baza Strategiei de dezvoltare a județului Vaslui, document elaborat la nivelul Consiliului Județean. Potrivit acestuia, vor fi afectate atât agricultura, cât și serviciile, printre cele vizate direct fiind aprovizionarea cu apă sau alimentarea cu energie electrică.

Încălzirea globală, prin efectele sale, afectează și județul Vaslui, se spune în Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027, ducument elaborat la nivelul Consiliului Județean Vaslui și care va sta la baza proiectelor de investiții asumate de instituție în viitor.

„La nivelul județului Vaslui, ca și al întregii țării, se resimt tot mai puternic efectele încălzirii globale. Astfel, temperaturile maxime înregistrate la stațiile din Vaslui, Bârlad și Negrești au o tendință de creștere (exceptând o scădere temporară în anul 2018) și se apropie tot mai mult de pragul de 40 de grade, mai ales în municipiul Vaslui (38,5 grade Celsius, în vara anului 2017). De asemenea, temperatura medie anuală a variat, în perioada 2013-2018, în municipiul Vaslui în intervalul 10,2-11,1 grade Celsius, față de o medie multianuală pentru perioada 1960-2000 de doar 9,4 grade Celsius”, se constată în documentul amintit, care dă previziuni sumbre asupra economiei județului, bineînțeles, cu impact direct asupra populației.

„Aceste schimbări climatice au un impact foarte serios asupra economiei județului (de exemplu, perioada tot mai frecvente de secetă severă), dar și asupra serviciilor publice din județ (de exemplu, aprovizionare cu apă, alimentare cu energie electrică, situații de urgență, servicii medicale, sociale etc.).

Primul și cel mai important impact negativ resimțit în județul Vaslui este deja și va fi în agricultură, anii agricoli tot mai proști și nemulțumitori pentru fermierii vasluieni succedându-se deja unul după altul. Anul acesta se înscrie într-un șir pe care cei de la conducerea acestui domeniu i-au declarat „dezastruoși”. În acest context, iată ce spunea recent Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui: „Pentru a vă face o idee despre dimensiunea dezastrului din agricultura vasluiană, unii fermieri au anunțat obținerea unor producții de 800 kg, de 600 kg, de 450 kg și chiar de 300 – 350 kg boabe porumb la hectar, infim comparativ chiar cu producțiile obținute anul trecut, despre care nu se poate spune că a fost un an agricol foarte bun… Lipsa ploilor va avea un impact negativ și asupra pregătirii viitorului an agricol, inclusiv prin prisma majorării cheltuielilor necesare pentru înființarea viitoarelor culturi, din cauza consumului mare de carburanți, ori a uzurii mai mari a utilajelor, datorată solului întărit”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.