După TeleȘcoală fară curent și tablete, hop și TeleMedicină!

• Pe masa Guvernului s-a aflat, la ședința de ieri, un proiect de Ordonanță de Urgență privind posibilitatea asigurării, de către orice unitate medicală, începând de la medici de familie și terminând cu spitale și clinici private, de servicii medicale profilactice și curative. Practic, se dorește limitarea prezentărilor la medic și asigurarea actului medical, inclusiv stabilirea diagnosticului, „prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare”. Cum se va realiza acest lucru în mediul rural, acolo unde nu doar că mulți bolnavi nu au acces la astfel de mijloace electronice de comunicare, dar nici măcar nu există internet ori semnal la telefon, se va ști peste 45 de zile, după apariția normelor metodologic. Până atunci, românii ar fi bine să nu se îmbolnăvească, date fiind supraaglomerarea spitalelor și riscul crescut de infectare Covid 19!

Pandemia de Coronavirus și creșterea accelerată a numărului de noi îmbolnăviri din ultima perioadă cer noi măsuri de limitare a circulației persoanelor. După ce școlile s-au închis în totalitate, elevii fiind nevoiți să învețe online, chiar dacă mulți dintre ei nu au posibilitatea materială să o facă, acum, s-ar putea ca românii să aibă parte și de servicii medicale online. Acesta a fost subiectul unei Ordonanțe de Urgență aflate, ieri, în programul ședinței de Guvern, respectiv „necesitatea identificării de către statul român, în calitatea sa de garant al dreptului la ocrotirea sănătății publice, a unui mecanism în vederea acordării de servicii medicale la distanță”! „În vederea gestionării eficiente a resurselor umane și financiare din domeniul sănătății publice și pentru a surprinde îndeaproape și cu promptitudine nevoile reale de sănătate ale populației din comunități, se impune instituirea urgență a cadrului legal în ceea ce privește sistemul de telemedicină rurală. Menținerea situației actuale ar conduce la perpetuarea riscurilor răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS CoV-2, astfel pentru a răspunde în continuare nevoilor reale de sănătate ale populației din comunități, dar și a gestionării eficiente a resurselor umane și financiare din domeniul sănătății, este necesară, aprobarea, de urgentă, a cadrului legal general care sa dea posibilitatea acordării asistenței medicale prin telemedicină de către toate unitățile sanitare publice și private, indiferent dacă acestea se află sau nu se află în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive privind necesitatea introducerii Telemedicinei, ca o cale de a reduce prezentarea fizică la medic, respectându-se însă obligația statului de a asigura serviciile medicale necesare.

Practic, după intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe de Urgență, cabinetele medicale ambulatorii ale medicilor de familie și de alte specialități, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, laboratoarele, precum și prin alte unități sanitare publice și private, inclusiv unitățile sanitare publice și private cu paturi, indiferent dacă se află sau nu în relații cu Casa de Asigurări de Sănătate vor putea asigura asistența medicală profilactică și curativă și prin telemedicină. „Telemedicina este totalitatea serviciilor medicale furnizate la distanță, fără prezența fizică simultană a personalului medical și a pacientului, pentru stabilirea diagnosticului, indicarea tratamentului, monitorizarea unor afecțiuni sau indicarea unor metode de preventie a bolilor, în mod securizat, prin intermediul tehnologiei informației și mijloacelor electronice de comunicare. Telemedicina cuprinde urmatoarele servicii: a) teleconsultația; b) teleexpertiza; c) teleasistența; d) teleradiologia; e) telepatologia; f) telemonitorizarea”, explică inițiatorii actului normativ. Ceea ce îl interesează efectiv pe pacient este teleconsultația, „serviciul medical realizat în relație cu pacientul, care discută de la distanță cu medicul și poate fi realizată prin orice mijloace de comunicare, în vederea stabilirii diagnosticului, tratamentului și/sau a măsurilor necesare pentru prevenirea bolilor și a complicatiilor acestora, toate în interesul promovării sănătății pacientului”. Practic, tanti Ileana sau moș Gheorghe vor intra de acasă în legătură cu medicul curant sau cel specialist, fie pe smartphone, fie pe laptopul sau tableta prevăzută cu cameră, îi vor descrie ce-i doare sau vor arăta zona în care se află organul respectiv, iar medicul le va da sfaturile eventual și rețeta necesară, fără a mai fi nevoie ca pacienții să se deplaseze la cabinet, în centrul comunei sau la oraș. Și totul, se va face în condiții de deplină siguranță și, mai ales, de confidențialitate, toată lumea va fi fericită și, mai ales sănătoasă, pacienții nemaifiind supuși riscului de a contracta Covid 19 sau banala gripă!

Despre felul în care va funcționa această Telemedicină, condițiile de organizare și funcționare a telemedicinei, specialitățile medicale și lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină, precum și modalitatea de acordare a acestor servicii, vom afla în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, când Ministerul Sănătății va elabora normele metodologice de punere în aplicare a acesteia, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului. Până atunci, și până ce unitățile medicale și pacienții se vor dota cu aparatura necesară, cine știe, poate trece valul actual de pandemiei ori apare vaccinul mult promis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.