CJ extraordinar, dimineață, ordinar, spre seară

• Mandatul actual al Consiliului Județean Vaslui se anunță unul cu „meciuri” extraordinare. Nu a trecut o lună de la validarea mandatelor, și consilierii județeni se vor reuni, astăzi, într-o a doua ședință extraordinară, după ce în prima, la fel de extraordinară, dar convocată de conducere „în mod ilegal”, susțin liberalii, președintele Dumitru Buzatu a „forțat” alegerea componenței comisiilor de specialitate și a vicepreședinților, deși trei consilieri PNL nu fuseseră validați. Deloc extraordinar, grupul PNL a protestat și a părăsit sala de ședințe, proiectele de hotărâre trecând însă prin votul majorității PSD – Pro România-ALDE. Ulterior, liberalii au făcut „plângere prealabilă”, cerând revocarea hotărârilor. Așa că Buzatu a convocat, ați ghicit, o nouă ședință extraordinară, în care să se discute plângerile și să fie incluși și liberalii în comisii… Despre realegerea vicepreședinților, Buzatu nu vrea însă să mai discute.

Nu a trecut o lună de zile de la validarea mandatelor consilierilor județeni, că aleșii județului se vor întâlni luni, pe 9 noiembrie, în deja cea de-a doua ședință extraordinară… „cu cântec”. Se va întâmpla la ora 10.00, înainte de ședința ordinară, convocată tot azi, pentru ora 16.00. Pentru prima ședință extraordinară, convocată pe 27 octombrie, recent reales președinte, Dumitru Buzatu i-a chemat pe consilieri să aprobe componența comisiilor de specialitate, dar le-a „strecurat” alături de tablete și proiectul de hotărâre privind alegerea vicepreședinților.

Consilierii liberali nu erau de acord nici cu primul proiect de hotârâre, privind alegerea comisiilor de specialitate, motivând că le lipsesc cei trei consilieri care nu fuseseră încă validați. Când au mai auzit și despre alegerea vicepreședinților, s-au enervat de-a binelea.

În ședința de pe 27 octombrie, consilierii județeni au început metodic, prin a contesta oportunitatea, dar și legalitatea convocării ședinței, apoi au contestat alegerea membrilor comisiilor, în condițiile în care le lipseau trei consilieri, încă nevalidați, au contestat includerea proiectului de hotărâre privind alegerea vicepreședinților, din acelelași motiv. Aici au plusat, pentru „impresia artistică”, și cu intenția lor de a desemna drept candidat la funcția de vicepreședinte, care urma să fie ales, prin vot secret, de către plen, tocmai din rândul celor trei care nu fuseseră încă validați în funcție! Au contestat, deci, tot, iar apoi, după ce fostul prefect Eduard Popica a spus că se întrunesc condițiile legale pentru convocarea ședinței extraordinare, au părăsit sala de ședințe. Inițial, „pentru consultări”. În realitate, definitiv.

Buzatu și un mic paradox temporal

Dumitru Buzatu a motivat includerea pe ordinea de zi din ședința extraordinară de pe 27 octombrie a proiectului de hotărâre privind alegerea vicepreședinților, deci urgența acestei proceduri, prin faptul că, dacă el se va afla în imposibilitatea de a-și exercita funcția în viitorul apropiat, trebuie să existe cineva care să îl poată înlocui în exercitarea atribuțiilor. Argumentul lui Buzatu ar sta în picioare, dar asta numai dacă… nu s-ar contrazice singur. Pentru că, de abia pe ordinea de zi a ședinței ORDINARE de luni, președintele CJ a inclus un proiect de hotărâre privind „desemnarea domnului …., vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, pentru exercitarea temporară a atribuțiilor președintelui Consiliului Județean Vaslui”. Prin urmare, deși ales pe 27 octombrie, cum și-a impus voința președintele, vicepreședintele nu i-ar fi putut ține locul în acest timp, din simplu motiv că nu avea o bază legală. Curat paradox, nu-i așa?

Dacă ar fi fost cu adevărat interesat de acest aspect, al eventualului vid de putere, Buzatu ar fi inclus și proiectul de hotărâre care se va discuta astăzi pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de pe 27 octombrie.

În realitate, președintele reales al CJ Vaslui și-a arătat mușchii. Nu atât în fața opziției liberale, pe care a băgat-o în ședință, deși nu se „adunaseră” toți, dar mai ales în fața partenerilor de alianță, de la Pro România. Aceștia, în speță aripa vechiului Pro România, dinainte de contopirea cu ALDE, cu doar câteva zile înainte declarau că au dezlegare de la București, de la conducerea noului partid, să solicite ambele posturi de vicepreședinte ale CJ Vaslui, nu doar unul. Buzatu le-a transmis, cu destulă asprime, că are majoritate în CJ oricum și le-a dat de înțeles că ar fi bine să se mulțumească cu unul, pentru că sigur nu vor fi mulțumiți cu niciunul.

Liberalii driblează cu legea la picior

Dar să ne întoarcem la supărarea liberalilor, care or fi înțeles și ei aceste jocuri din interiorul alianței care conduce acum CJ, dar au preferat să ia legea la picior și, dacă va fi posibil, să-i administreze un gol, o lecție președintelui de CJ, cu care au avut nenumărate conflicte, i-a tot faultat… Ori s-au gândit doar că, dacă pot să-l încurce pe Buzatu… de ce să n-o facă?!

Pentru că liberalii vasluieni din CJ Vaslui nu au nimic de cîștigat de pe urma acestor plângeri pe care le-au formulat la Cabinetul de avocatură al colegului lor hușean, fost consilier județean și el, Radu Bobârnat, și le-au înaintat către CJ Vaslui. Nu vor cîștiga președinții sau mai mulți membri în comisiile de specialitate și ține de domeniul fantasticului să cîștige un post de vicepreședinte. Dar dacă aceste plângeri vor fi considerare îndreptățite de către instanță sau, în urma lor, hotărârile adoptate vor fi anulate de Prefectură, neprimind aviz de legalitate, consilierii liberali au pregătit deja eticheta de „abuziv” pentru Dumitru Buzatu și conducerea pesedistă a CJ Vaslui. O vor afișa și defila cu ea patru ani de-acum înainte.

Până acum Buzatu a făcut doi pași mici înapoi și unul mare înainte, propunându-și, deci, să rămână pe aceeași poziție: a acceptat discutarea în ședință extraordinară a celor două „plângeri prealabile” depuse de liberali la Registratura CJ Vaslui, dar a inclus pe ordinea de zi a aceleiași ședințe un proiect de hotărâre „pentru completarea articolului 2 al Hotărârii Consiliului Județean Vaslui nr. 168/2020 privind organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Vaslui”. Foarte probabil că președintele CJ va insista că aprobarea acestui proiect va rezolva toată situația.

Meciul se joacă!…

2 COMENTARII

  1. Asta ați ales vasluieni,un om oribil din toate punctele de vedere! Nu știu cum puteti dormi noaptea când vedeți așa halal de individ care reprezintă județul…cand nu z făcut nimic pentru Vaslui doar pentru averea lui ,a soției și a copiilor. Rușine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.