„Școala de acasă”, programul național de teleșcoală fără… nimic!

• Chiar în ziua în care cel mai înalt oficial al Ministerului Educației făcea o gafă de proporții, propunându-le elevilor care trăiesc în locuințe fără curent electric să învețe on-line uitându-se la… televizor, inspectoratele școlare din țară primeau spre publicare Ordinul de Ministru privind aprobarea necesarului de dispozitive cu conexiune la internet, precum și a criteriilor de repartizare a acestor dispozitive achiziționate prin Programul Național „Școala de Acasă”. Toate bune și frumoase, dar chiar dacă respectivul ordin a fost emis pe 20 iulie, în urmă cu mai bine de 3 luni, dispozitivele cu conexiune la internet, adică tabletele școlare promise de guvernanți, nu au ajuns încă în teritoriu, mai mult, nici măcar nu au fost achiziționate!!! În aceste condiții, câteva mii de școlari vasluieni nu au posibilitatea de a învăța on-line, chiar dacă unitățile lor de învățământ au cursurile suspendate din cauza pandemiei de Covid 19.

„Art. 1 începând cu data prezentului ordin (20.07.2020, n.r.), se aprobă necesarul de 250.000 de dispozitive electronice cu conexiune la interne ce se vor achiziționa prin PROGRAMUL NAȚIONAL „ȘCOALA DE ACAS~” pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I – XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unitățile de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii ai căror familii nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la INTERNET, precum și pentru elevii care nu dețin în folosință personală un dispozitiv electronic cu conexiune la INTERNET”, se arată chiar în debutul Ordinului 4.738 semnat de ministrul Educației. Teoretic, în județul Vaslui ar trebui să ajungă nu mai puțin de 7.498 de tablete școlare, dintre cele ce urmează să fie achiziționate conform respectivului ordin, alături de alte 9.868 de tablete școlare ce ar urma să fie achiziționate direct de către ISJ Vaslui, din fonduri guvernamentale. Până acum însă, la mai bine de o lună de la debutul școlii, cei peste 16 mii de elevi beneficiari nu au primit nici un dispozitiv, în ciuda faptului că sunt, mulți dintre ei, obligați să învețe on-line, fără a avea însă această posibilitate. La nivelul județului, în peste 140 de unități de învățământ, procesul educațional se desfășoară după scenariul 2, cel galben, respectiv o parte dintre elevi merg la școală, restul învață de acasă, on-line. Mai mult, situația epidemiologică existentă la acest moment în unele localități, acolo unde rata incidenței cumulative a Covid 19 în ultimele zile este mai mare de 3 la mia de locuitori, impune trecerea la scenariul roșu, respectiv suspendarea totală a cursurilor, doar în acest sfârșit de săptămână fiind închise nu mai puțin de 72 de clase din 16 unități de învățământ, inclusiv de la școli de elită, cum ar fi Colegiul național „Gh. Roșca Codreanu” din Bârlad sau Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, dar și la școli din mediul rural, unde au apărut noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid 19 în rândul cadrelor didactice sau a elevilor.

Mulți dintre acei elevi trimiși să învețe de acasă nu au practic posibilitatea să o facă, din lipsa dispozitivelor electronice necesare. În schimb, se fac liste cu cei care ar urma să beneficieze de respectivele tablete, fiind pregătite chiar și contractele de comodat ce ar urma să fie semnate de către părinții elevului! Pentru că, trebuie știut, tabeletele școlare vor fi primite doar în folosință, de către elev, pe durata anului școlar, iar beneficiarul răspunde în cazul pierderii, deteriorării sau furtului tabletei, urmând a plăti despăgubiri, respectiv contravaloarea dispozitivului pe care oricum nu are posibilitatea financiară să-l achiziționeze!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.