• Ieri, 12 octombrie, a fost ultima zi în care s-au mai putut depune la judecătoriile din raza de circumscripție dosarele de validare a viitorilor consilieri locali, care și-au câștigat mandatul de 4 ani la alegerile din 27 septembrie. Sarcina nu este tocmai una ușoară, fiecare dintre consilieri, inclusiv cei care refuză mandatul, dar și supleanții desemnați de partide în asemenea cazuri, trebuind să depună la secretarul general al UAT-ului o serie de documente, acesta din urmă urmând să le depună la instanță. Cert este un lucru: cel puțin pentru UAT-urile din zona Vasluiului, în această săptămână, instanța ar urma să valideze noii consilieri, iar noile consilii locale, până la sfârșitul lunii, ar urma să fie constituite, chiar dacă în unele cazuri, incomplet, și să demareze activitatea în noul mandat care se anunță plin de provocări.

Conform Codului Administrativ, OUG 57/2019, consilierii locali declarați aleși în urma scrutinului din 27 septembrie au termen 15 zile de la data alegerilor pentru a depune documentele necesare în vederea validării mandatelor. Documentele se depun la secretarul general al UAT-ului care, la rându-i înaintează dosarul către Judecătoria de circumscripție, instanță care validează noile mandate. Operațiunea nu este tocmai ușoară, fiecare consilier declarat ales trebuind să depună, pe lângă adresa de înaintare, copia actului de identitate și cazierul judiciar, și dovada de la partid că nu și-a pierdut calitatea de membru, dovada depunerii raportului depus de mandatarul financiar a partidului, precum și o declarație prin care anunță dacă renunță sau nu la mandat. În cazul în care, din diverse motive, un consilier declarat ales renunță la această calitate, partidul pe lista căruia a candidat trebuie să desemneze un supleant, în ordinea de pe listele respective, supleant care, la rândul lui, va trebui să depună aceleași documente. În cazul în care un consilier local declarat ales sau un supleant desemnat de partid nu a depus în termen toate aceste documente, respectivul își va pierde calitatea de consilier local, în locul lui urmând a fi numit un alt supleant. În cazul în care dosarul acestuia din urmă nu a putut fi depus la instanță, până la prima ședință a CL, cea de constituire și de depunere a jurământului, de către noii consilieri și de către primar, noul for legislativ al UAT-ului urmează a funcționa cu un număr redus de membri, până la o ședință ulterioară, când supleantul va fi validat. Din păcate, se pare că această situație se va întâlni la multe dintre UAT-uri, mai ales la cele din mediul rural, acolo unde unii candidați aflați pe poziții eligibile pe liste fie sunt plecați din țară, fie nu au fost deciși dacă renunță sau nu la calitatea de consilier, fie, pur și simplu, nu au depus la timp documentele necesare validării mandatului. Aceste situații nu vor impieta însă cu nimic activitatea Consiliilor Locale!
Trebuie spus că, pentru operativitate, Judecătoria Vaslui a decis programarea pe zile a ședințelor de judecată în care se va proceda la validarea noilor consilieri, ședințe care sunt programate între 13 și 15 octombrie. Teoretic, ar trebui ca toate UAT-urile să fi depus dosarele aferente, complete sau nu, însă până la sfârșitul programului zilei de vineri, 9 octombrie, pe rolul instanței existau doar 28 de astfel de dosare, din totalul de 35 de UAT-uri aflate în raza ei de competență. Restul, probabil au făcut acest lucru în cursul zilei de ieri, ultima zi de depunere a dosarelor de validare. Practic, de săptămâna viitoare, fiecare primar ales ar trebui să convoace ședințe de Consiliu Local, în care se vor constitui noile astfel de entități, iar noii consilieri, să purcadă la treabă!