• Deși consilierii bârlădeni au aprobat încă din iunie ca localnicii care vor da examen pentru obținerea permisului de conducere să plece pe traseu de pe aleea dintre Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Parcul „Mihai Eminescu”, măsura nu a fost pusă în aplicare nici până la acest moment. Motivul: hotărârea nu a obținut viza de legalitate de la Prefectura Vaslui.

În ședința ordinară din 30 iunie, consilierii locali bârlădeni au aprobat, după dezbateri aprinse ce au durat aproape jumătate de oră, un proiect de hotărâre ce viza „schimbarea locului de plecare la examenul auto – categoria B, de la locația din strada Vasile Lupu, în strada Mihai Eminescu, pe aleea situată între Liceul «Mihai Eminescu» și Parcul «Mihai Eminescu»„. Așa cum se menționa în referatul de aprobare al proiectul, acesta a fost inițiat în urma unei adrese primite pe 19 iunie din partea Sindicatului Instructorilor Auto Vaslui, care a solicitat schimbarea locului de plecare la proba de traseu, unul din motive fiind decongestionarea traficului rutier din zona străzii Vasile Lupu.
„Sindicatul Instructorilor Auto Vaslui, prin președinte – profesor Mihai Păduraru, vă adresăm rugămintea de a analiza propunerea noastră privind schimbarea locului de plecare la examenul auto categoria B de la actuala locație din strada Vasile Lupu (în spatele Primăriei Bârlad) la locația din zona Liceului «Mihai Eminescu», pe aleea dintre liceu și Parcul «Mihai Eminescu»„. Solicitarea are la bază următoarele motive: decongestionarea traficului rutier din actuala zonă prin lipsa mașinilor școală, atât în timpul pregătirii cursanților, cât și în zilele de examen (joi și vineri); la plecarea la examen propusă, există suficient spațiu pentru organizarea plăcării celor aproximativ 50 de mașini școală; la fiecare plecare la examen, se adună, pe lângă cele circa 50 de mașini școală, și mașinile susținătorilor, care nu sunt puține; atât pe timpul pregătirii, cât și a examenului, activitățile se vor desfășura cu preponderență în zona de Sud, evitând pe cât posibil zona centrală unde, de foarte multe ori, se realizează blocaje în trafic”, se preciza în adresa semnată de Mihai Păduraru, președintele Sindicatului Instructorilor Auto Vaslui.
Hotărârea votată de consilieri este ilegală
Au trecut două luni de la aprobarea respectivului proiect de către consilieri, însă nici până acum nu a fost pusă în practică hotărârea. Potrivit reprezentanților Prefecturii Vaslui, această hotărâre nu a obținut viza de legalitate.
„Hotărârea nr. 180 din data de 30.06.2020 privind aprobarea schimbării locului de plecare la examenul auto – categoria B, de la locația din strada Vasile Lupu, în strada Mihai Eminescu, pe aleea situată între Liceul «Mihai Eminescu» și Parcul «Mihai Eminescu», adoptată de Consiliul Local al municipiului Bârlad nu a fost avizat pentru legalitate. Cu ocazia controlului de legalitate exercitat de către prefect, s-au constatat următoarele: hotărârea este nelegală întrucât a fost adoptată cu depășirea atribuțiilor Consiliului Local, fiind încălcate următoarele dispoziții legale: art. 14 și art. 4 alin. (6) și alin. (7) din Ordinul nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere”, ne-a declarat Andreea Balan, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Județului Vaslui.
Astfel, în art. 14 din Ordinul nr. 268/2010 se prevede că „traseele folosite la proba practică se stabilesc de către poliția rutieră și sunt, de regulă, altele decât cele folosite în procesul de instruire practică a cursanților. Traseele trebuie să fie stabilite astfel încât să permită examinatorului aprecierea deprinderilor și aptitudinilor necesare conducerii în siguranță a unui autovehicul și să corespundă criteriilor stabilite la art. 4 alin. (6)”.
La art. 4 alin. (6), se precizează următoarele: „În baza ordinului prefectului, proba practică poate fi susținută și în alte localități decât în municipiul reședință de județ. Pentru aceasta, infrastructura rutieră a localităților respective trebuie să permită parcurgerea unor trasee pe categorii diferite de drumuri care să cuprindă următoarele: intersecții și joncțiuni, intersecții cu sens giratoriu, treceri la nivel cu calea ferată, stații de autobuz/tramvai, treceri de pietoni, urcarea rampelor, coborârea pantelor, zone cu circulație intensă cu minimum două benzi pe sens, piețe aglomerate, zone cu șiruri de vehicule parcate, iar circulația să fie reglementată prin semafoare, indicatoare și/sau marcaje rutiere”.
Nu în ultimul rând, art. 4 alin. (7) spune că „modul de organizare a activităților necesare desfășurării probei practice se stabilește de către prefect, după consultarea Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor”.
Nu e prima ilegalitate votată la Bârlad
După cum o arată situația actelor administrative adoptate în anul 2020 de Consiliul Local Bârlad ce nu au primit avizul de legalitate din partea prefectului, Hotărârea nr. 180 din data de 30.06.2020 nu este singura ilegală. Alte trei hotărâri votate de consilieri în ianuarie, februarie și martie au fost declarate nelegale. Este vorba despre Hotărârea nr. 23 din data de 30.01.2020 privind actualizarea domeniului privat al municipiului Bârlad; Hotărârea nr. 58 din data de 27.02.2020 privind vânzarea prin licitație publică a unor imobile ce aparțin domeniului privat al municipiului Bârlad; Hotărârea nr. 88 din data de 09.03.2020 privind actualizarea domeniului privat al municipiului Bârlad. În cazul Hotărârii nr. 58/27.02.2020, prefectul a cerut în instanță încă din iulie anularea actului, însă până acum nu a fost stabilit primul termen de judecată.
De altfel, și în 2019, Consiliul Local Bârlad a adoptat mai multe hotărâri care nu au primit viza de legalitate din partea prefectului. Câteva dintre ele au fost deja abrogate, însă, în cazul altora, ce nu au fost anulate, prefectul județului a cerut Tribunalului Vaslui să le anuleze. Este și cazul Hotărârii nr. 72 din 22.03.2019, Hotărârii nr. 112 din 19.04.2019, Hotărârii nr. 201 din 11.07.2019, Hotărârii nr. 202/11.07.2019 și Hotărârii nr. 203 din 11.07/2019.