Dosarul băieților deștepți de la frontieră, trimis spre rejudecare

• Dosarul a patru afaceriști care au reușit să fraudeze statul român cu milioane de lei nu este finalizat nici după după 15 ani de cercetare penală și judecătorească! Asta pentru că instanța Curții de Apel Iași a desființat integral sentința Tribunalului Vaslui, dată după un proces care a durat mai bine de 2 ani, și a trimis spre rejudecare, către aceeași instanță, dosarul în care un grup infracțional organizat, format din oamenii de afaceri hușeni Alexandru Gentimir și Nicolae Tătaru, împreună cu complicii lor, Cezar Cătălin Puiu și Ioan Grigoraș, sunt acuzați de mai multe infracțiuni, de la evaziune fiscală și spălare de bani, la contrabandă de țigări.

La jumătatea deceniului trecut, doi afaceriști hușeni, Alexandru Gentimir și Nicolae Tătaru, împreună cu alți doi oameni de afaceri ieșeni, Cezar Cătălin Puiu și Ioan Grigoraș, au pornit o afacere foarte profitabilă pentru ei, însă total nelegală. Cei patru au înființat mai multe firme fantomă, atât în România, în județele Vaslui și Iași, cât și în Republica Moldova, firme prin intermediul cărora au realizat mai multe operațiuni de import – export de mere și struguri, precum și alte produse agroalimentare, din Republica Moldova, Polonia, Turcia, Muntenegru, făcând totodată și achiziții de pe teritoriul României, atât de la persoane juridice cât și de la persoane fizice ce dețineau certificate de producător. Produsele din import erau introduse în țară sub regim vamal, operațiuni de import care trebuiau să se închidă cu export sau cu comercializare pe piața românească. Firmele lui Gentimir și Tătaru au realizat exporturi către societăți comerciale din Rusia, în baza actelor care proveneau de la societățile fantomă din Republica Moldova, iar sumele de bani aferente acestor operațiuni erau introduse în circuitul bancar românesc drept plată, prin depuneri de numerar în conturile firmelor lor, de către persoane fizice cu cetățenie moldovenească. În documentele de import prezentate în vamă erau trecute prețuri mult mai mici față de valoarea reală a produselor, pentru a se diminua cuantumul taxelor vamale și al TVA-ului, iar ulterior prețul era adus la valoarea reală prin interpunerea în circuitul fictiv a unei alte societăți de tip fantomă, de pe teritoriul României. O parte din mărfurile astfel importate erau vândute apoi pe teritoriul României cu un preț de câteva ori mai mare față de cel de achiziție, prin intermediul mai multor firme de tip „fantomă” aparținând lui Puiu și lui Grigoraș, uneori către mari depozite din București.

Celor patru băieți deștepți nu le-a ajuns profitul obținut prin evaziune fiscală și folosirea de documente false, și au trecut la lucruri mai serioase, contrabanda de butași de vie, interziși la import în România, și de țigări de proveniență Republica Moldova. La începutul lunii aprilie 2006, Gentimir și Tătaru au organizat un transport pentru a aduce în țară două TIR-uri conținând, în acte, mere, dar, în fapt, pline cu țigări și butași de vie. Astfel, în primul TIR oprit și controlat de către un echipaj al poliției de frontieră, după ieșirea din vamă, pe raza localității Podul Iloaiei, județul Iași, au fost descoperiți 100.875 butași de vie, achiziționați din Republica Moldova cu 0,80 dolari bucata, dar al căror preț de vânzare în România era de câteva ori mai mare. În aceeași zi, a fost oprit cel de-al doilea TIR, în care au fost descoperite nu mai puțin de 309.075 pachete de țigări „Plugarul”, disimulate în cutiile în care ar fi trebuit să fie mere. Transporturile au fost confiscate iar procurorii DIICOT au deschis un dosar penal a cărui cercetare și finalizare s-a întins pe mai bine de 10 ani, din cauza numeroaselor și întortocheatelor fapte săvârșite de cei patru. Ulterior, în martie 2016, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Vaslui, Alexandru Gentimir, Nicolae Tătaru, Puiu Cezar Cătălin și Ioan Grigoraș fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, participație improprie la folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantități de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă, respectiv de infracțiunile de folosire de acte nereale, folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune. Prejudiciul total stabilit de procurori depășește un milion de euro, doar în cazul celor două TIR-uri, dauna adusă statului român fiind calculată la aproape 850 mii lei.

Procesul a mai durat încă 3 ani, iar finalul a adus multe surprize. Din cauza modificărilor Codului Penal survenite între timp, dar și a faptului că unele fapte au fost considerate ca fiind prescrise, cei patru s-au ales cu sentințe foarte mici: Alexandru Gentimir și Nicolae Tătaru, la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de patru ani, și s-a renunțat la majoritatea acuzațiilor aduse lui Cezar Cătălin Puiu și lui Ioan Grigoraș. În plus, nici așa zis-ul prejudiciu nu a fost recuperat, hușenilor confiscându-li-se 50.000 de dolari și 45.000 de lei, cei doi fiind obligați să achite către ANAF prejudiciul aferent merelor tranformate în butași și țigări, în sumă de 850.000 lei, precum și să achite cheltuieli judiciare în sumă de 57 mii lei!

Sentința nu a fost pe placul procurorilor DIICOT, care au contestat-o la instanța superioară, Curtea de Apel Iași, ai cărei judecători s-au pronunțat zilele trecute. Judecătorii ieșeni au desființat în totalitate sentința Tribunalului Vaslui și au trimis cauza spre rejudecare aceleiași instanțe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.