Pregătiri pentru alegerile locale. Deja, au ieșit primele scântei!

• Au început pregătirile pentru alegerile locale pentru desemnarea primarilor, consilierilor locali și județeni și a președintelui Consiliului Județean, alegeri anunțate pentru 27 septembrie. Imediat după constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 39 Vaslui, au și apărut primele sesizări cu privire la presupuse ilegalități, în general legate de conducerea sau componența birourilor locale. Chiar dacă majoritatea sesizărilor au fost declarate ca neîntemeiate, sunt totuși semne că lupta electorală va fi dusă până la extrem, bătălia urmând a fi acerbă pentru fiecare vot. Cert este un lucru, alegerile locale din 27 septembrie se vor desfășura în niște condiții cu totul speciale, din cauza pandemiei, măsurile de protecție și distanțarea urmând a fi cuvântul de ordine.

Pe 6 august, a avut loc tragerea la sorți a președintelui și locțiitorului Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 39 Vaslui și constituirea acestuia, cu desemnarea membrilor proveniți din partea partidelor politice cu reprezentare în parlament. Din Biroul condus de Adina Alexandru, având ca locțiitoare pe Diana Elena Sîrghi, ambele judecătoare la Tribunalul Vaslui, pe lângă reprezentantul Autorității Electorale Permanente, Daniel Gache, mai fac parte reprezentanții a 7 partide politice, PSD, PNL, UDMR, USR, Pro România, PMP și ALDE, precum și un reprezentant al Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, în persoana lui Marian }îru, liderul Partidei Romilor Vaslui.

A doua zi, pe 7 august, s-a trecut la tragerea la sorți a președințillor și a locțiitorilor Birourilor Electorale de Circumscripție din județ, ocazie cu care au apărut deja primele reclamații, trimise spre soluționare BECJ. Prima astfel de sesizare s-a făcut în aceeași zi, primarul interimar al Murgeniului contestându-l pe președintele BEC, pe motiv că acesta, pe vremea când era secretar al orașului, „nu și-a îndeplinit atribuițiile de serviciu în repetate rânduri, rezultând un număr mare de acțiuni judecătorești împotriva UAT Murgeni, cât și un număr mare de petiții împtriva Primăriei orașului Murgeni”, și că acesta ar fi întârziat centralizarea rezultatelor alegerilor, în calitate de președinte al biroului electoral al secției de votare, la toate scrutinele la care a fost desemnat. Reclamația a rămas fără obiect, după ce persoana în cauză a fost înlocuită de la șefia BEC Murgeni, așa că nici lucrurile invocate de primarul interimar nu au mai fost analizate pentru a se vedea dacă se încadrează în legislație ca motiv de înlocuire a președintelui. Au urmat apoi alte câteva sesizări, toate având drept motiv componența unor birouri electorale. Astfel, la Lunca Banului, liberalii au reclamat faptul că reprezentanți din BEC ai unor partide ar fi rude între ei. Contestația a fost respinsă, pentru că nu s-a specificat exact gradul de rudenie și nici nu s-au depus dovezi în acest sens. O altă sesizare a fost făcută la Pochidia, fiind contestată alegerea, prin tragere la sorți, a secretarei comunei în funcția de președintă a biroului electoral local. Contestația a fost respinsă pentru că a fost depusă după termenul legal de 24 de ore de la constituirea biroului electoral, și oricum nu era neîntemeiată, calitatea de secretar al comunei nefiind incompatibilă cu cea de președinte al biroului electoral. În sfârșit, o ultimă contestație a venit din partea Pro România, care au acuzat faptul că la Zăpodeni nu și-au putut impune reprezentantul în biroul electoral local pentru că nu au avut cum depune cererea în acest sens, sediul Biroului fiind pur și simplu închis! Chipurile, primăria ar fi fost deschisă, însă numai până la ora 17, dat fiind că se oficia o cununie, iar ulterior, nu s-a mai asigurat permanența până la ora 24, așa cum prevede legea. Contestația a fost admisă, iar reprezentantul respectivului partid, inclus în cadrul Biroului Electoral de Circumscripție nr. 85, Zăpodeni.

Cele 4 sesizări depuse în doar câteva zile de la constituirea birourilor electorale reprezintă doar începutul luptei electorale! Urmează în curând pavoazarea străzilor și ulițelor cu banerele și afișele candidaților, motiv de noi discuții cu privire la felul în care primarii în funcție au dispus și amplasat locurile de afișaj, ori cu privire la numărul sau mărimea materialelor electorale. Să nu uităm depunerea candidaturilor, un nou prilej de contestări ale viitorilor candidați, dar și de acțiuni „electorale” de defăimare a acestora, acțiuni uneori duse până la extrem, așa cum ne-a arătat experiența scrutinurilor anterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.