• Rezultatele unui studiu comandat de Primăria municipiului Vaslui și recent supus consultării publice, „Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Vaslui”, sunt cele așteptate: orașul este, din punct de vedere al poluării fonice, unul dintre cele mai liniștite municipii de aceeași mărime din Moldova și poate din țară. Același studiu indică ca principală sursă de poluare fonică traficul auto. În schimb, activitatea industrială nu este factor de poluare. E și normal, câtă vreme în Vaslui, industria este superbă, dar lipsește (aproape) cu desăvârșire!

Anul trecut, municipalitatea vasluiană a comandat un studiu, „Planul de acțiune pentru gestionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Vaslui”, absolut necesar nu doar pentru a se lua măsuri în vederea reducerii poluării fonice, cât și pentru a accesa în continuare fonduri europene pe capitolele Transporturi și Dezvoltarea infrastructurii. Studiul, realizat de societatea bucureșteană Enviro Consult a fost recent finalizat și a fost postat spre consultare publică pe site-ul municipalității, www.primariavs.ro. Totodată, în urma măsurătorilor făcute pe timp de zi și de noapte în toate zonele municipiului Vaslui, a fost realizată și harta de zgomot, hartă care nu aduce practic nimic nou, ci doar oficializează ceea ce știa fiecare vasluian cu privire la zonele cele mai zgomotoase. Conform raportului, zonele care necesită ameliorare pentru reducerea zgomotului sunt cel de pe străzile Ștefan cel Mare – între str. Decebal și str. Republicii, str. Anton Pann – între str. Cuza Vodă și str. Slt. Ioanesi Adrian, str. Slt. Ioanesi Adrian – între str. Delea și str. Ștefan cel Mare, str. Călugăreni, str. Castanilor, str. Traian, str. Decebal și str. Alecu Donici. Totuși, doar circa 5% din populația totală a orașului, respectiv dintre cei 125.780 locuitori, cifră care apare în statisticile oficiale, este afectată de valori depășite ale zgomotului, și doar din cauza traficicului rutier. „Din analiza rezultatelor obținute se observă că există un număr de 1.148 persoane expuse la un nivel de zgomot peste valoarea de 70 dB(A) pentru indicatorul Lzsn, respectiv 4.340 persoane expuse la un nivel de peste 60 dB(A) pentru indicatorul Lnoapte. În ceea ce privește numărul de clădiri cu caracter special (unități de învățământ, spitale și alte clădiri și zone sensibile la zgomot), se observă că nu există astfel de clădiri expuse la niveluri de peste 70 dB(A) pentru Lzsn sau 60 dB(A) pentru Lnoapte”, se arată în raport. În schimb, cât privește zgomotul provocat de industrie, o altă sursă de poluare fonică, „Din analiza rezultatelor obținute se observă că nu există persoane expuse la nivel de zgomot peste limita de 65 dB(A) pentru indicatorul Lzsn, respectiv peste limita de 55 dB(A) pentru indicatorul Lnoapte. De asemenea, nu există clădiri cu caracter special (unități de învățământ, spitale și alte clădiri și zone sensibile la zgomot) expuse la niveluri peste limitele legale de 65 dB(A) pentru Lzsn. Nu există clădiri cu caracter special (unități de învățământ, spitale și alte clădiri și zone sensibile la zgomot) expuse la niveluri de peste 55 dB(A) pentru Lnoapte”.
Urmare a acestui studiu, municipalitatea intenționează să adopte măsuri pentru reducerea poluării fonice, reducerea traficului și plantarea de copaci și arbuști pe spațiul de la marginea trotuarelor numărându-se printre posibilele măsuri. Mai trebuie menționat faptul că Parcul Copou este singura zona liniștită care corespunde definiției din Legea nr. 121/2019 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, după cum susțin autorii Planului de acțiune pentru gstionarea zgomotului și a efectelor acestuia în municipiul Vaslui.