Masca devine din nou obligatorie!

Vasluiul se alătură listei județelor în care vor fi implementate cele mai drastice măsuri menite a limita îmbolnăvirile cu SARS Cov 2, portul măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate fiind doar una dintre măsurile obligatorii ce trebuie respectate începând de azi, 4 august. În plus, nu doar că terasele și alte spații special destinate comercializării și consumului de produse alimentare sau băuturi alcoolice vor fi închise după ora 12, dar va fi interzis chiar și dansul ori alte interacțiuni fizice între clienți. Comitetele Locale pentru Situații de Urgență vor putea decide și alte spații deschise unde va fi impusă obligativitatea portului măștii, dacă consideră că acelea pot fi focare de infecție!

Întrunit ieri în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a adoptat Hotărârea nr. 16 prin care, începând cu data 4 august, ora 00:00, este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât nasul și gura să fie acoperite, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise de pe teritoriul județului Vaslui, în grupuri de mai mult de 3 persoane care nu sunt membri ai aceleiași familii. Este vorba de spații deschise, cum ar fi piețe agro-alimentare, târguri, zonele de așteptare din stațiile de autobuz, peroane, etc., zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, pe toată perioada de funcționare a acestor activități. 

„Comitetele  Locale pentru Situații de Urgență, cu avizul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în funcție de specificul activităților desfășurate pe raza unităților administrativ teritoriale, vor putea stabili și alte spații publice deschise pentru care să se aplice măsura obligativității purtării măștii de protecție, cu delimitarea exactă a spațiului și cu precizarea intervalului orar”, se arată în comunicatul transmis de Instituția Prefectului județului Vaslui.

Tot începând de astăzi, se va interzice comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și al băuturilor alcoolice și nealcoolice, în intervalul orar 23.00 – 06.00. Practic, puținele terase care încă erau deschise după ora 23.00 vor fi obligate să-și înceteze activitatea, chiar dacă aveau programate unele evenimente în perioada următoare. În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul. De asemenea, tot de azi, 4 august, a fost interzisă desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici, din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00. Măsurile dispuse în Hotărârea nr. 16/ 03.08.2020 urmează a fi aplicate pe perioada Stării de alertă, până cel puțin pe data de 17 august, cu posibilitatea prelungirii termenului. 

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a venit în contextul în care la nivelul județului sunt deja înregistrate nu mai puțin de 700 de cazuri de persoane cu Coronavirus, între care două cazuri confirmate și alte opt cazuri reconfirmate doar în ultimele 24 de ore. În plus, între cele 19 decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale, anunțate în intervalul 02.08.2020, ora 10:00 – 03.08.2020, ora 10:00, unul a fost înregistrat la nivelul județului Vaslui! Din punct de vedere a numărului de persoane confirmate cu Coronavirus, județul Vaslui se află astfel pe locul 30 la nivel național, îngrijorător fiind însă rata din ultima perioadă a îmbolnăvirilor și apariția a tot mai multe focare de infecție, după ce, până luna trecută, acest fenomen a fost ținut cât de cât sub control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.