Cazul vasluianului inversat la naștere: Poliția intră pe fir!

• Povestea vasluianului, cetățean american, inversat în urmă cu 49 de ani, la naștere, cu un alt copil în maternitatea spitalului vasluian intră pe un nou făgaș. Cel împuternicit de familia din SUA, prin procură specială, să facă demersuri pe lângă autoritățile vasluiene pentru a-l identifica pe copilul natural al femeii, ajunsă la 73 de ani, a făcut ieri o sesizare către Inspectoratul de Poliție al Județului, polițiștii vasluieni fiind în măsură să ajute la elucidarea acestui caz cel puțin neobișnuit.

După prezentarea, zilele trecute, a cazului unei femei de 73 de ani, din SUA, care a descoperit că este foarte posibil ca băiatul său natural să fi fost inversat la naștere cu un altul, autoritățile vasluiene competente s-au pus în mișcare. Cel împuternicit, printr-o procură specială de familia din America să facă toate demersurile pentru a-l identifica pe copilul natural al Silviei Gavriliuc a făcut, ieri, o sesizare către Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui, în baza căreia va fi demarată ancheta care, se speră, va face lumină în acest caz spectaculos.

Povestea începe anul trecut, în SUA, când, la 49 de ani, născut în Vaslui și trăind acum în SUA, Silviu Emilian Gavriliuc a aflat, mai mult printr-o întâmplare, că nu este copilul biologic al celor care l-au crescut. Mai întâi a realizat că, având grupa de sânge B, nu poate fi copilul unor părinți cu grupa A, pentru ca apoi testele ADN să înlăture orice dubiu: este „EXCLUS” ca cei care l-au crescut să-i fie părinți biologici. În aceste condiții, mama sa, Silvia Gavriliuc, a înțeles ce s-a întâmplat: pe 1 august 1971, când a născut la maternitatea din Vaslui, copilul i-a fost inversat cu un altul. Acum, familia din America, aflată deocamdată în imposibilitatea de a se deplasa la Vaslui, a împuternicit o rudă să încerce să afle cine este copilul pe care l-au pierdut și cine sunt părinții copilului pe care l-au crescut. Ei spun că nu vor decât adevărul. „Nu căutăm vinovați, nu vrem necazuri, avem destul durerea noastră. Vrem doar să-l găsim pe băiatul care este al nostru, biologic, să-l cunoaștem”, spune femeia.

În aceste condiții, singura posibilitate pentru a intra pe firul care să ducă la identificarea copilului real al soților Gavriliuc rămâne „Evidența Persoanelor” sau Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor. Aici însă, rezistență în fața clarificării lucrurilor opune chiar legea.

„Nu am mai întâlnit un asemenea caz. Noi nu putem elibera astfel de informații, cu caracter personal, potrivit legii. Familia trebuie să facă un demers oficial, precum o anchetă a poliției, care să ne solicite eliberarea unor asemenea date”, a explicat Dacian Dumitriu, directorul instituției.

Prin urmare, doar o anchetă a poliției va putea lămuri acest caz special și tulburător, asupra căruia promitem să revenim cu noi informații și, cel mai de dorit și așteptat, cu un final fericit pentru toți cei implicați.

Demersurile s-au blocat până acum la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, instituția refuzând să furnizeze date cu caracter personal în absența unei cereri oficiale din partea unei instituții abilitate. „Nu am mai întâlnit un asemenea caz. Noi nu putem elibera astfel de informații, cu caracter personal, potrivit legii. Familia trebuie să facă un demers oficial, precum o anchetă a poliției, care să ne solicite eliberarea unor asemenea date”, a explicat Dacian Dumitriu, directorul instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.