Si Barladul va avea un Palat al Culturii, fosta Scoala nr. 2!

Daca alesii barladeni isi vor da girul, cladirea in care a functionat fosta Scoala nr. 2 din Barlad va fi transformata in Palatul Culturii Barlad. Mai intai, imobilul va fi expertizat iar ulterior, restaurat.

Printre proiectele de hotarare ce urmeaza sa fie dezbatute joi, 11 iulie, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local Barlad se numara si unul ce se refera la schimbarea destinatiei imobilului din Bulevardul Republicii nr. 85, in care a functionat Scoala Gimnaziala nr. 2 Barlad. Potrivit expunerii de motive, initiativa constituie un prilej pentru restaurarea cladirii in vederea infiintarii Palatului Culturii Barlad, creandu-se astfel o repartizare inteleapta a institutiilor de cultura la nivelul Barladului, intrucat partea de Sud a orasului e mai saraca in astfel de institutii.

Tot in motivare se precizeaza ca schimbarea destinatiei cladirii din institutie de invatamant in institutie de cultura e justificata si de stilul arhitectural al imobilului care se preteaza pentru asa ceva, precum si de lipsa perspectivei de mentinere ca scoala, pe fondul scaderii populatiei scolare. Nu in ultimul rand, potrivit aceleiasi expuneri de motive, daca cei 21 de consilieri isi vor da acordul in acest sens, pasul urmator va fi solicitarea avizului conform de la Ministerul Educatiei pentru schimbarea destinatiei cladirii in cauza. In cazul in care initiativa va primi girul consilierilor locali, odata votat acest proiect, art. 2 din Hotararea nr. 240 din 31 iulie 2017, prin care se votase schimbarea destinatiei cladirii in arhiva si biblioteca pentru copii pentru o perioada de zece ani, va fi abrogat.

(…) va rog sa supuneti aprobarii Consiliului Local Barlad expertizarea pentru consolidarea si restaurarea acestei cladiri in vederea infiintarii unei noi institutii culturale – Palatul Culturii Barlad – destinatie recomandata in primul rand de stilul arhitectural al institutiei, care pastreaza nobletea cladirilor din Barladul de alta data. Schimbarea de destinatie a intregului imobil din institutie de invatamant in institutie de cultura e motivata de faptul ca vechea unitate scolara s-a mutat dupa anul 2000 in noul sediu din Bulevardul Primaverii, unde functioneaza cu denumirea Scoala Gimnaziala Vasile Parvan, iar perspectiva populatiei scolare este intr-o vizibila scadere. Nu suferim de spatii pentru invatamant, ci de lipsa prescolarilor si a scolarilor. Infiintarea Palatului Culturii Barlad ar rezolva, totodata, problema repartizarii echilibrate a institutiilor culturale pe coordonatele geografice ale Barladului, Sudul localitatii fiind lipsit de astfel de institutii, se arata in referatul intocmit de Constantin Nituc, seful Biroului Presa, Relatii Publice si Relatia cu Institutiile de Invatamant, Cultura, Sanatate si Sport din cadrul Primariei Barlad.

Acesta mai mentioneaza ca respectivul imobil a fost preluat in administrarea Consiliului Local Barlad prin Hotararea 240 din 31 august 2007, iar prin Hotararea 240 din 31 iulie 2017 a fost destinat ca spatiu pentru biblioteca pentru copii si arhiva, timp de zece ani. Insa, starea de degradare a constructiei si riscul la seisme nu a permis functionarea bibliotecii pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.