Portofoliul amenzilor nencasate la bugetul local al municipiului Vaslui este de 11 milioane lei. Pentru acest an, programul din amenzi la bugetul local este de 2,6 milioane lei. Pe actuala legislatie, o mare parte a amenzilor este imposibil de recuperat. Circa 60% dintre datornici nu au venituri sau bunuri n proprietate si nu pot fi executati silit. n aceast situatie este un vasluian care are de achitat 30.000 lei din amenzi, dar se plimb pe strzile orasului!
ncasarea amenzilor la bugetul local al municipiului Vaslui rmane o operatiune greu de realizat. n prezent, debitele la visteria local din diferite tipuri de amenzi se ridic la 11 milioane de lei. Pentru c specialistii din cadrul Serviciului Financiar din cadrul Primriei Vaslui stiu faptul c, intr-un singur an, incasarea acestei sume este imposibil de realizat, la intocmirea bugetului se face un program de incasri cu sumele care pot fi practic recuperate. Pentru anul curent, in bugetul local este prins un program de realizat din amenzi care este in valoare de 2,6 milioane de lei. Eugen Bot, directorul economic al Primriei Vaslui, a precizat c, pan la aceast dat, a fost incasat din amenzi suma de 2.124.000 de lei. ‘Problema cu care ne confruntm noi, la nivel de primrie, in colectarea amenzilor este intalnit in toat tara. La nivel national, se incaseaz anual doar un procent de 20% din amenzi. Spre comparatie, in Uniunea European, amenzile sunt colectate la buget in proportie de 80%. Foarte important este faptul c 60% dintre persoanele care au de achitat amenzi nu au bunuri in proprietate sau venituri urmribile. n acest fel, ne este foarte greu s recuperm acesti bani’, a spus Eugen Bot.
n cinci ani, amenzile se prescriu
n afar de programul de venituri stabilit pentru colectarea amenzilor, restul sumei datorate bugetului local din amenzi este in diferite etape ale executrii silite. Persoanele amendate primesc notificri, li se pun popriri pe conturi, se scot bunurile din proprietate de licitatie public etc. ‘Problema este c administrarea acestor sume const in foarte multe documente care trebuie fcute pentru ca aceste sume s nu se prescrie. Scopul nostru este s incasm acesti bani la bugetul local. Cu actualul cadrul legislativ, nu se poate incasa mai mult din amenzi’, a explicat Eugen Bot. Spre exemplu, multi vasluieni care au venit din strintate au primit amenzi rutiere pe care nu le-au achitat. Cum la nivel national nu exist un sistem informatic ca in alte tri, care la iesirea din tar s identifice astfel de debite, respectivele persoane au plecat fr probleme in trile de rezident. Astfel, incasarea amenzilor care le-au fost acordate este greu de realizat. Cum in cinci ani amenzile se prescriu, sunt sanse mari ca ‘stranierii’ s nu plteasc nicio amend. Spre exemplu, in municipiul Vaslui exist un conductor auto care a contabilizat amenzi rutiere in valoare total de 30.000 de lei. Cum aceast persoan nu are pe numele ei nici masina, nici un imoblil, salariu etc., recuperarea banilor este imposibil.