Muzeul Vasile Prvan” Brlad v invit, smbt, de la ora 12.00, la prima proiectie de filme din cadrul programului KineDok powered by One World Romania, editia a III-a.
Sambt, 30 septembrie, de la ora 12.00, in cadrul programului KineDok powered by One World Romania, editia a III-a, Muzeul ‘Vasile Parvan’ v invit s urmriti documentarul romanesc ‘Cinema, Mon Amour’, in regia lui Alexandru Belc, proiectie ce va fi urmat de o discutie in prezenta protagonistului filmului, Victor Purice – managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamt, fost operator proiectionist si cinefil imptimit. Candva mandria natiunii, cinematografele Romaniei au fost acum abandonate si uitate de toat lumea. Dac la inceputul anilor 90 in tar functionau mai mult de 400 de sli de cinema, in ziua de azi exist mai putin de 30. Totusi, aceste locuri sunt inc pline de viat, iubire si pasiune pentru cinema. ‘Cinema, Mon Amour’ prezint povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiectionist si cinefil imptimit, si a celor dou angajate ale sale, Cornelia si Lorena, in lupta lor zilnic de a pstra in viat cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamt. Trind in ‘epoca de aur’ a cinematografiei, Victor viseaz s readuc zilele de glorie, dar se strduieste din rsputeri s tin pasul cu noua si cruda realitate. ntr-un cinematograf lipsit de inclzire, care se degradeaz pe zi ce trece, fr niciun ajutor din partea statului care detine cldirea, aceast btlie seamn cu cea a lui Don Quijote. Desi familia lui Victor trieste in Italia de mai bine de opt ani, acesta refuz s li se alture deoarece nu se poate desprti de locul unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. Este convins c in momentul in care va pleca, cinematograful va fi inchis si va infrunta acelasi destin ca majoritatea cinematografelor din Romania. Organizatorul local al evenimentului este Muzeul ‘Vasile Parvan’ iar organizatorul national, Asociatia One World Romania. Parteneri – Institute of Documentary Film (Rep. Ceh), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croatia), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria), cu sprijinul Programului Europa Creativ al Uniunii Europene, Centrului National al Cinematografiei, BRD – Groupe Societe Generale.
KineDok powered by One World Romania, editia a III-a
n 2015, Asociatia One World Romania a lansat KineDok, un program de distributie alternativ de film documentar ce isi propune s completeze distributia clasic si s aduc filmul documentar mai aproape de public. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Republica Ceh, impreun cu parteneri din alte patru tri central si est europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). n 2016, alte dou tri sau alturat programului (Polonia si Norvegia), iar noi am incheiat cu succes dou editii KineDok cu un bilant de 492 de proiectii organizate in 37 de locatii din 27 de orase din Romania. n 2017, KineDok se extinde si in Bulgaria. One World Romania continu programul cu o serie nou de filme, in mai multe locatii alternative, vechi si noi. Pentru c, pe de o parte, aceste filme vorbesc despre oamenii de lang noi si problemele lor, iar aceste povesti trebuie spuse. Si, pe de alt parte, pentru c documentarele ajung rareori in slile de cinema, care oricum s-au imputinat, restrangand si mai mult accesul publicului la cultur. O parte important din misiunea KineDok este de a merge in orasele mici si de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor si al altor locuri populare. Aceste locatii ofer o alternativ pentru intalnirea dintre filmul documentar si public si creeaz o atmosfer intim in care vizionarea si dezbaterea unor probleme curente, alturi de regizori si experti, devine o experient. Cea de-a treia editie a programului KineDok powered by One World Romania prezint 16 documentare incitante produse in trile participante, ce vor fi proiectate in peste 20 de spatii neconventionale din Romania.