Viticultorii din zona Husului nu mai au muncitori care s le culeag viile. Persoanele care primesc ajutor social refuz s lucreze ca zilieri, n timp ce foarte multi tineri care nu au intrat la facultate pleac n strintate, n special n Anglia. Fermierii locali sunt disperati si spun c nu mai au de unde s angajeze un tractorist. Situatia fortei de munc este att de grav, nct agricultorii solicit autorittilor s nu mai acorde venitul minim persoanelor apte de munc.
Fermierii din zona Husului se confrunt cu o criz a fortei de munc fr precedent. n plantatiile de vit de vie, cele pomicole, dar si in cultura mare este o nevoie enorm de muncitori, ins acestia sunt de negsit in comunittile din zon. Dan Hurduc, membru in conducerea Asociatiei Grup Est Husi, spune c majoritatea tinerilor sunt plecati din sate, iar o parte din persoanele active care au rmas primesc ajutor social si nu vor s lucreze ca zilieri. Angajatorii din zon sunt de prere c ajutorul social ar trebui acordat doar persoanelor defavorizate care nu pot s mai munceasc, iar restul beneficiarilor s isi caute locuri de munc. Mai mult, fermierii propun ca primriile s transmit fermelor agricole listele cu persoanele care primesc ajutor social, iar cei care refuz s lucreze, s nu mai primeasc sprijin financiar de la stat. ‘La culesul strugurilor, la mere, chiar si in cultura mare este o mare problem cu forta de munc. Cei care lucreaz zilieri trebuie ca in fiecare zi s dea cartea de indentitate angajatorului, pentru a fi completat Registrul zilierilor care se transmite la Inspectia Muncii. ns peste tot nu sunt oameni! Nu ai cu cine s lucrezi ! Noi vrem s angajm un tractorist si un mecanizator de mai mult timp, ins nu gsim. Toti tinerii pleac in Anglia!’, se plange Dan Hurduc.
Fara ajutoare sociale
Tinerii care reusesc s invete meserie in fermele agricole din judet stau cateva luni, apoi pleac s lucreze pe tir in strintate. Dac le adugm acestora si persoanele active care beneficiaz de venit minim garantat, rezult un minus de sute de persoane de pe piata muncii locale. ‘Lumea a innebunit! Cei care termin liceul si nu intr la facultate pleac, toti, afar. si iau masini cu volan pe dreapta si cred c asa au o viat fericit. E cumplit! Avem un deficit extrem si la forta de munc necalificat, si la cea calificat. Trebuie ca acest ajutor social s nu se mai dea, iar anchetele sociale dintr-o comun s fie fcute de compartimentul de specialitate din alt comun. Spre exemplu, la Costesti, s fac anchete sociale cei de la Primria Banca. Asa, multi din cei care primesc acum ajutor social nu ar mai avea dosarele acceptate si ar fi pe piat forta de munc de care avem nevoie’, a mai spus Dan Hurduc.
Vasluiul a avut n anul trecut 121.000 de zilieri
Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, in anul 2016 a fost inregistrat un numr total de 121.006 zilieri. Pentru a se tine evidenta acestor persoane, ITM Vaslui a eliberat 60 de registre pentru zilieri, iar 219 angajatori au depus acest document. Inspectia Muncii a realizat o aplicatie electronic prin care registrul de evident al zilierilor va putea fi transmis in format electronic ctre inspectoratele teritoriale de munc. Msura face parte din cadrul unei campanii desfsurate la nivel national privind respectarea legislatiei in domeniu. Persoanele care lucreaz cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remuneratia brut acordat, in caz contrar, riscand amenzi de pan la 20.000 lei. n cursul acestui an, ITM Vaslui a constatat c in exercitarea unor activittii cu caracter ocazional desfsurate de zilieri se regsesc o serie de aspecte negative. Beneficiarii se sustrag de la obligatia de a achizitiona si completa registrul de evident a zilierilor, se inteleg cu zilierii si nu ii mai inregistreaz in registrul de evident sau nu respect durata activittii ocazionale. Alte deficiente tin de folosirea in mod ilegal a fortei de munc ziliere, precum si neasigurarea securittii in munc a zilierilor de ctre beneficiari.