DSP Vaslui, apel pentru donarea de snge

Avnd n vedere scderea numrului de donatori de snge, Directia de Sntate Public (DSP) Vaslui atrage atentia asupra contributiei esentiale a donatorilor benevoli si face apel la populatia din judetul Vaslui pentru a dona snge la Centrul Judetean de Transfuzie Sanguin Brlad, de luni pn vineri, n intervalul orar 8.00-11.00.

Este nevoie de o donare regulat de sange, deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioad de timp limitat. Din cauza faptului c sangele este perisabil, este nevoie de donri constante pentru a dispune de sange oricand si oriunde este nevoie. Recoltarea de sange se face in conditii stricte de sigurant, de ctre personal medical calificat, materialul de recoltare fiind steril si de unic folosint, deci nu prezint risc de imbolnvire. Se recolteaz sange persoanelor sntoase, cu varste cuprinse intre 18-62 ani, cu greutatea corporal minim de 60 de kg. Donarea de sange se face la un interval de minimum dou luni, fr a depsi 5 donri pe an pentru barbati si 4 donri pe an pentru femei.

Cine are nevoie de transfuzii de snge?

– femeile cu complicatii ale sarcinii: avort, sarcin extrauterin, hemoragii declansate inainte, pe parcursul sau dup nastere; – copiii cu anemie sever, adesea determinat de malnutritie; – persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente; – bolnavii de cancer; – persoanele care sunt supuse unor interventii chirurgicale; – bolnavii suferinzi de talasemie (boal hematologic cu transmitere genetic in care organismul produce prea putin hemoglobin) si hemofilie (boal hematologic cu transmitere genetic care apare prin mostenirea unor factori de coagulare anormali). Poti dona sange dac indeplinesti urmtoarele conditii: – varsta cuprins intre 18-62 de ani; – greutatea corporal minim de 60 de kg; – tensiunea arterial – s fie peste 110/60 mmHg. Dac esti hipertensiv, chiar se recomand donarea (cu conditia ca valorile tensiunii arteriale s nu depseasc 200/100 mmHg), ca mijloc de scdere a tesiunii arteriale si implicit scderea riscului de aparitie a complicatiilor; – nu ai consumat alcool sau mas bogat in grsimi cu 72 de ore inainte de a dona; – nu ai avut in ultimul timp interventii chirurgicale sau pierderi de sange; – au trecut minim 60 de zile de la ultima donare; – nu ai avut boli ca: hepatit, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inim sau nu ai afectiuni acute care s necesite tratament cu antibiotic; – nu esti gravid, nu esti lehuz (nu poti dona sange timp de 18 luni dup nastere) sau nu esti in perioada menstrual; – nu ai o profesie ce te expune potential la anumite afectiuni specifice (mulgtori, ingrijitori de animale, mturtori etc.) sau o profesie ce presupune un consum nervos intens (soferi, piloti, operatori utilaje grele etc.); – nu ai stri emotionale exagerate, team persistent fat de actul donrii sau stare de oboseal (toate acestea determin o tulburare a circulatiei sangelui dup donare cu posibilitatea aparitiei lesinului).

Care sunt beneficiile donarii voluntare si regulate de snge?

Pentru donator: – imbunttirea strii de sntate si incurajarea unui stil de viat sntos; – creste stima de sine; – devine un model pentru ceilalti putandu-i motiva si pe altii s doneze; – se bucur de o verificare periodic a strii de sntate (examen medical si analize de laborator); – beneficiaz de recunoastere din partea societtii. Pentru pacient: – salvarea vietii sau imbunttirea strii de sntate; – acces echitabil la sange sigur inclusiv in situatiile de urgent si dezastre; – reduce riscul complicatiilor imunologice; – scade presiunea asupra familiei pacientului de a gsi donator; – sustine spiritul de generozitate putand deveni la randul su un viitor potential donator. Pentru serviciile medicale: – sunt capabile s asigure cantitatea si accesibilitatea la sange si produse de sange, fcand astfel fat tuturor cererilor; – creeaz incredere in ceea ce priveste siguranta sangelui si a produselor de sange (sangele este testat neputandu-se transmite HIV sau alte boli infectioase, utilizarea instrumentarului steril si de unic folosint pentru fiecare donare, rezultatele testelor sunt confiden – tiale, presupune un atent control al calittii sangelui privind – testrile, procesarea, etichetarea si stocarea); – elimin riscul aparitiei socului posttransfuzional, transfuziile de sange realizandu-se respectand cu strictete anumite reguli privind compatibilitatea dintre sangele donatorului si cel al primitorului. Pentru comunitate: – asigur necesarul de sange, inclusiv in situatii de urgent si dezastre; – promoveaz un stil de viat sntos; mentine viu spiritul de intrajutorare la nivelul comunittii respective; – incurajeaz voluntarismul si implicare activ a comunittii; – incurajeaz dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunittii; – creste calitatea vietii si imbuntteste calitatea imaginii comunittii. De mentionat faptul c, donatorii de sange primesc pentru fiecare donare tichete de mas, zi liber de la locul de munc si reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, dac donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau in care donatorul este angajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.