Cele aproximativ 10.000 hectare de pduri particulare din judetul Vaslui vor avea, n sfrsit, asigurat paza. Modificrile aduse Codului Slvic permit structurilor autorizate s ia n paz si suprafetele forestiere mai mici de 30 hectare. Banii pentru plata serviciilor de paz vor fi asigurati de la bugetul de stat. Dup ntocmirea documentatiilor de preluare, pdurarii vor intra n pdurile private pentru asigurarea pazei.
ncepand din luna august 2017, Directia Silvic (DS) Vaslui a inceput actiunea de preluare in paz a suprafetelor de pdure nepzite, indiferent de forma de proprietate. Operatiunea este posibil in urma intrrii in vigoare a noilor modificri ale Codului Slvic. n prezent, DS Vaslui administreaz aproape 61.000 de hectare de pdure, dintre care 11.700 de hectare apartin proprietarilor privati (persoane fizice sau juridice). Din totalul pdurilor particulare, la aceast dat, intre 8.000 si 10.000 de hectare nu au asigurat paza. Ctlin Idriceanu, directorul DS Vaslui, a precizat c motivele pentru care suprafete mari de pdure au rmas nepzite sunt multiple. Printre altele, este vorba de litigii sau necunoasterea proprietarului, iar in astfel de cazuri, ocolul silvic nu a avut cu cine s incheie contractul de servicii. Pentru suprafetele mici detinute de proprietari, care nu genereaz profit, acestia nu si-au permis plata serviciilor de paz. ‘Potrivit noilor modificri legislative, pentru pdurile cu o suprafat mai mic de 30 de hectare, costurile cu paza sunt suportate de la bugetul de stat si vor fi pltite direct ocolului silvic care presteaz serviciile. Aceast prevedere se regsea si in vechea form a Codului Silvic, ins era aplicabil doar pentru pdurile cu proprietar cunoscut. Noua form a Codului Silvic permite asigurarea serviciilor de paz si pentru pdurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit inc succesiunea’, a precizat Ctlin Idriceanu. Dup ce posesorii de pdure vor obtine conform legii actele de proprietate vor putea beneficia de uzufructul aferent respectivelor pduri. n judetul Vaslui, una din problemele cu pdurile retrocedate este c propriettile nu sunt strict delimitate si nu se cunosc proprietarii pentru fiecare lot de pdure.
Mai nti actele
Pan la preluarea fizic a pdurilor fr paz, structurile silvice trebuie s urmeze o anumit procedur. Ctlin Idriceanu a spus c se fac toate eforturile pentru care aceast faz idetermediar s fie cat mai scurt si pdurari s asigure paza suprafetelor forestiere cat mai repede. Noi ne implicm si sperm ca aceste proceduri s dureze cat mai putin. Suntem pregtiti logistic si ne vom adapta noilor realitti. n pdurile in care nu exist paz, control, se intampl lucruri. Structurile autorizate silvice vor prelua in paz si suprafetele forestiere mai mari de 30 hectare. ns, in judetul nostrul, cele mai multe pduri nepzite sunt detinute de proprietari care au doutrei hectare. E un lucru nemaipomenit c se asigur paza. Acolo unde este control, pdurea are de castigat, a mai spus Ctlin Idriceanu. n ultimii ani, din pdurile private s-au furat ilegal cele mai mari cantitti de material lemnos. O analiz Greenpeace Romania arat c, in perioada 20132014, in Vaslui au fost raportate 1.324 de cazuri de tieri ilegale de vegetatie forestier. n anul 2015, tierile ilegale din pdurile Vaslui au crescut cu 3040% comparativ cu anul 2014. Mai exact, dac in 2014 au fost defrisati circa 700 metri cubi de lemn, in 2015 furturile au depsit 1.000 de metri cubi. Anul trecut, Vasluiul a inregistrat 77 de cazuri de tieri ilegale, ceea ce plaseaz judetul nostru pe locul 34 din tar.