Medicii barldeni avertizeaz c ciupercile aprute in ultimele zile pe piat ar putea prezenta riscuri mari pentru consumatori. n urma precipitatiilor de sptmana trecut, pdurile si imasurile din jurul Barladului s-au umplut de ciuperci. Asa se face c zeci de persoane din mediul rural, din dorinta de a-si mai suplimenta cat de cat veniturile, au iesit la vanzare cu ciupercile pe piat sau chiar la colt de strad. Problema este c multi dintre asa-zisii comercianti culeg de prin pduri tot ce apuc, netinand cont de pricolul pe care l-ar putea reprezenta ciupercile necunoscute pentru consumatori. Tot pe piat se mai gsesc din belsug si ciuperci din soiuri perfect comestibile, dar care, spun cunosctorii, prezint pericol pentru populatie intrucat au crescut in zone cu soluri in care se gsesc substante toxice, ajunse acolo din cauza polurii. Din fericire, pan in prezent, in spitalele din Barlad, nu au fost inregistrate decat cateva cazuri de intoxicatie cu ciuperci, ins toate in primvara acestui an. ns, pentru prevenirea aparitiei unui val de bolnavi, mai ales in aceast perioad, medicii barldeni avertizeaz populatia s consume doar acele ciuperci care au fost supuse unui control fitosanitar, respectiv produsele ambalate sau conservate. ‘Oamenii au impresia c stiu toate speciile de ciuperci si de aceea, in special pentru persoanele din mediul rural, pericolul aparitiei unei intoxicatii este foarte mare. n urma unei astfel de intoxicatii pot aparea complicatii hepatice si renale. Intoxicatiile sunt de dou feluri si anume ‘fulgertoare’, de la 15 minute pan la 2 ore dup ingerare, si intoxicatii intarziate, de la 5 pan la 72 ore. Semnele de intoxicatie cu ciuperci sunt greata, voma, durerile de burt, diaree, sete si uscciune in gur, diaforeza (transpiratia abundent, n.r.) si salivatie abundent, slabiciune general, ameteli, intetirea respiratiei si pulsului, scderea tensiunii arteriale, ridicarea temperaturii corpului, ingustarea pupilelor, dereglarea vederii. n intoxicatiile puternice sunt posibile dereglri de constiint, halucinatii, convulsii, excitatie motorie, tremor, pierderea cunostintei, colapsul si chiar coma. Toate acestea pot fi evitate doar dac se renunt la a se consuma ciuperci care nu pot fi deosebite cu certitudine de cele comestibile’, ne-a spus un medic barldean.