Aprut relativ recent n peisajul educational al judetului, Scoala Postliceal Sanitar Liceul Radu Miron” Vaslui a impus, nc de la prima generatie de absolventi, standarde greu de atins si chiar greu de visat, oferind concretete motto-ului unittii – Niciun absolvent fr loc de munc!”. Da, este posibil ca o unitate de nvtmnt din Vaslui, care pregteste tineri n att de necesara meserie de asistent medical, s reuseasc s si angajeze aproape toti absolventii, gratie att nivelului ridicat al corpului profesoral, pe de o parte, si bazei materiale, de cealalt parte, ct si parteneriatelor interne si internationale pe care le-a dezvoltat nc din primul an de existent. Vineri, 23 iunie, o nou promotie a Liceului Radu Miron” a finalizat cursurile, bucurnduse, printre zmbete, lacrimi si flori, de perspectivele frumoase pe care le deschide viitorul.
Cursul festiv al celei de-a doua generatii de absolventi ai Scolii Postliceale Sanitare Liceul ‘Radu Miron’ i-a adus impreun, in sala de conferinte a Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui, pe cursantii anului terminal, pe cei care, la anul pe vremea aceasta, vor tri emotii similare, impreun cu printii si prietenii, precum si pe membrii corpului profesoral al unittii, reprezentanti ai partenerilor institutionali din tar si, gratie mijloacelor de comunicare moderne, din strintate. Iar lista parteneriatelor este lung: Primria municipiului Vaslui – primar, Vasile Pavl, Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului Vaslui – director, Ionel Stefnic Armeanu, Inspectoratul Scolar Judetean – inspector general, prof. Gabriela Plcint, Spitalul Judetean de Urgent, alte unitti medico-sociale din judet – in tar, iar in strintate – WDS Training AG, firm specializat de training, care ofer formare in diverse profesii, colaborator al OpenJob-Line, un mare angajator din Germania. A fost o manifestare emotionant, cei 40 de tineri absolventi bucurandu-se, in cele dou ore care le-au fost dedicate, de discursuri incurajatoare si optimiste. mpreun cu profesorii coordonatori, cele dou clase de absolventi (Asistent Medical Generalist si Balneaofiziokinetoterapie) si-au amintit momentele frumoase petrecute in cei trei ani de studiu si si-au exprimat gandurile de viitor. S-au acordat diplome si, binenteles, s-au imortalizat ultimele clipe pe care acest frumos colectiv le-a petrecut impreun. Evident, nu a lipsit momentul inmanrii cheii succesului, a crui traducere simbolic este, n cazul de fat, continuitatea in performant. Sefii de promotie ai celor dou specializri, Ioana Huminic (AMG) si Diana Dulceanu (BFK) au inmanat cheia succesului colegilor din anul doi, Cristian Nedelea, respectiv Delia Poede.
n culisele performantei
Sunt, deja, patru ani de cand tot mai multi absolventi de liceu (cu sau fr diplom de bacalaureat) din judetul Vaslui aleg Scoala Postliceal Sanitar Liceul ‘Radu Miron’ in locul unei facultti, fiind atrasi nu numai de perspective de a lucra pe o baz material bogat si performant, cu profesori dedicati, ci si de perspectiva contractelor cu Germania, care le faciliteaz obtinerea unui loc de munc (burse de studiu plus cursuri intensive de limba german), in tar si in strintate. Totodat, absolventii au si posibilitatea de a reveni in Romania, unde un Ordin al Ministrului Snttii le ofer sansa de a-si deschide cabinete particulare, implinind nevoia tot mai mare de cadre medicale resimtit pe plan local si national, utilizandu-si finantele si capacittile pentru a asigura servicii medicale la nivel european. n ciuda necesittii tot mai acute de personal sanitar, exist un cerc vicios care conditioneaz angajarea in campul muncii: un asistent medical nu se poate angaja dac nu are experient, ins nu poate avea experient dac nu este angajat! Acest cerc vicios este de dorit s dispar, deoarece nu face decat s limiteze sansele de angajare ale absolventilor de scoli postliceale sanitare. Stagiile de invtmant clinic efectuate de ctre elevi in spitale si institutii medico-sociale din tar si din strintate (recompensate cu certificate recunoscute in Uniunea European), perioadele de voluntariat in acelasi tip de entitti cu specific medical/social (ex: Serviciul de Ambulant, dar si Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului) ar fi o modalitate realist de a include in circuitul serviciilor medicale pe acei absolventi druiti cu vocatie si care doresc s se auto-dezvolte personal, s-si fac o carier intr-un domeniu aflat, esential, in slujba omului si mereu necesar. Dar Liceul ‘Radu Miron’ Vaslui nu- si deschide bratele doar pentru Europa, ci si pentru comunitatea local. n judetul Vaslui, deficitul de personal din campul asistentei medicale este foarte mare (peste 300 de posturi vacante), iar acest deficit nu poate fi diminuat sau total acoperit dac scolile postliceale din judet nu-si implinesc menirea de a forma noi generatii de absolventi care s suplineasc aceast nevoie. Corpul asistentilor medicali este cel mai numeros in cadrul Snttii, de aceea el trebuie s aib o pondere semnificativ in imbunttirea calittii serviciilor, in reevalua rea conceptului de ‘profesionist in slujba comunittii’, in furnizarea de bune practici cu efecte de durat pentru reformarea sistemului sanitar romanesc. Scoala Postliceal Sanitar Liceul ‘Radu Miron’ Vaslui rspunde acestui deziderat. O dovad este faptul c peste 50% din absolventii din promotia 2016 sau angajat direct, majoritatea in Germania.
[…] Link ?tire […]