Vasile Tonit, PMP: Doar omul plecat dintre oameni poate ajuta oamenii!

propaganda

Vasile Tonit, locul nti pe lista PMP Vaslui pentru Senatul Romniei, si ncepe n fort ultima sptmn de campanie electoral. Relativ mhnit, acesta recunoaste c nu a putut s si respecte ntocmai programul electoral. Ar fi vrut, spune el, s le vorbeasc oamenilor mai mult despre msurile concrete pe care le propune pentru a-i ajuta. n schimb, nu a putut face acest lucru, pentru c s-a vzut obligat mai mult s i asculte. Oamenii au probleme, mari, reale. E aproape tragic ce se ntmpl n viata de zi cu zi a fiecruia. Mai grav este c nu sunt ascultati! Dar, pn la urm, nu asta nseamn s le fii alturi? Asa cum am fost si eu ntrebat, m ntreb de ce doar o dat la patru ani politicienii care le cer mereu votul si prfuiesc pantofii mimnd doar c i ascult?”, a argumentat candidatul numrul 1 pe lista la Senat a PMP Vaslui.

Reporter: Domnule Tonit, v multumim c v-ati fcut timp s ne mai acordati un scurt interviu, dup trei sptmani de campanie intens, prin toate localittile judetului. Trebuie s recunoastem c nu ne-a fost deloc usor s ne „strecurm’ in agenda dumneavoastr, mai ales c, inteleg, sunteti tot timpul inconjurat de oameni, care apeleaz la dumneavoastr cu tot felul de probleme…
Vasile Tonit: Plcerea este de partea mea s pot pune pe hartie, cu ajutorul dumneavoastr, al celor din mass-media, o serie de concluzii, acum, aproape de finalul campaniei electorale. Am fost, pe bun dreptate, retinut mai mult decat m asteptam de vizitele pe care le-am fcut, in special in mediul rural. V mrturisesc c, asa cum mi-am intocmit agenda de intalniri cu cettenii frumosi si sinceri ai acestui judet, de multe ori a trebuit s bat in retragere. Nu le-am putut vorbi, tot timpul, oamenilor despre solutiile pe care eu, impreun cu toti colegii mei din PMP, candidati sau nu, le propunem pentru ridicarea nivelului lor de trai. Spre exemplu, a treia sptman de campanie mi-o rezervasem discutiilor cu electoratul despre celelalte trei prioritti majore ale PMP, respectiv educatie, sntate si cultur. Vreau s v spun doar atat: pe vasluieni i-a educat atat de mult viata de zi cu zi, incat au o cultur proprie atat de sntoas, c aproape te sperie. Oamenii nostri din judet nu mai au nevoie s li se spun cum s voteze! Au inteles demult! Au inteles c asa nu se mai poate, c toat clasa politic actual trebuie schimbat…!

Rep.: Si totusi, ca in orice campanie electoral, cand un candidat vine in fata electoratului cu o platform, fie de partid, fie proprie, trebuie s ii explice acestuia din urm cum o va pune in aplicare.
Vasile Tonit: Evident c asa trebuie s se intample in orice democratie veritabil, cu valori si principii concrete. Din pcate, la noi, cea mai mare valoare, dup cum am simtit-o pe propria piele – lucru care, de altfel, m-a si bucurat enorm – a fost, este si va rmane familia traditional, asa cum ne-a hrzit-o Dumnezeu. Un lucru pe care nu stiu cati politicieni actuali il inteleg. Oamenii se revolt la gandul c rugciunea de sear a copiilor lor, pe care o stiu de la bunici si strbunici, nu se mai rgseste in crti, c religia din scoli dispare iar prezenta la biseric, duminica, devine o vizit de cateva ore, la preot „acas’, doar de ochii lumii. Mai mult, oamenii de la tar, ca si cei de la oras, care sunt acum sntosi stiu c datoreaz acest lucru doar leacurilor bbesti, pe care le stiu, prin viu grai, din generatie in generatie. Este si trist si adevrat, deopotriv, dar mai ales imbucurtor cand vezi c adevrata cultur uman se manifest pe 1 Decembrie, de Sfantul Nicolaie, de Crciun….! De ce, de mai bine de 25 de ani, s-a ajuns ca urmasii nostri, care provin de la tar, s fie educati in familie, insntositi in familie si culturalizati de cei mai varstnici? Simplu: pentru c politicul, pan acum, nu a dat doi bani pe adevrata culturalizare si educare a adultilor din ziua de azi!

Rep.: Lipsa de educatie, dup cum ati mai spus, se vede, intradev r, in toate sferele de activitate uman din acest judet, si nu numai. Credeti, in contrapartid, c valorile familiale pe care, iat, inc le mai cultiv vasluienii sunt un semn de sntate mental?
Vasile Tonit: Oamenii sunt sntosi pentru c asa au ales s triasc in sanul familiei. Nu se plang cand ii doare capul, o man, un picior sau spatele, cat se plang cand vd c nu au ce s le dea copiilor de mancare, nu au cu ce s-i imbrace, c nu isi pot plti ratele, c nu isi mai permit s tin portile si usile deschise si s primeasc urtori si colindtori ca s le vesteasc Nasterea Mantuitorului. Abia asta este cultura traditional autentic a romanului, care ii d de altfel valoare. ns acestea sunt lucruri pe care politicienii trebuie si sunt obligati s le inteleag. Dar pentru asta nu e deajuns o vizit la patru ani, in casa alegtorului. De fapt, dac stau s concluzionez, cred c mai degrab bolnav este politicianul de azi. Iar maladia lui se chem putere! Si asta doar pentru c asa a fost educat el: s mint, s insele si mai ales s distrug valorile reale ale acestui popor. V mrturisesc faptul c am fost dramat zilele trecute cand am vzut c legile, fcute stramb de politicieni bolnavi, ii „fur’ copiii unei mame din Barlad spre a-i da in grij tatlui din Portugalia, care s-a declarat homosexual. Aici trebuie s intervenim noi, cei care ne-am sturat de acest sistem! Aici trebuie s dm noi legi bune, corecte, strict in avantajul oamenilor! Nu vreau s folosesc cuvinte mari, dar vreau s stie toat lumea o vorb pe care mi-a spus-o un btran, dintr-un sat: „doar omul plecat dintre oameni poate ajuta oamenii!’

Rep..: Pe 11 decembrie, adic in mai putin de o sptman, alegtorul va reactiona democratic la toate promisiunile de campanie fcute de cei inscrisi in cursa electoral. Care ar fi promisiunea cu cea mai mare „greutate’ pe care ati fcut-o dumneavoastr celor cu care v-ati intalnit si de la care asteptati votul?
Vasile Tonit: Eu nu le-am promis nimic altceva decat c voi rmane acelasi pe care il cunosc: un om cu frica lui Dumnezeu, care nu minte, pentru c nu are voie, prin propria constructie. Eu doar le-am spus oamenilor cu ce solutii vin pentru a-i ajuta. A-ti ajuta aproapele este, pentru mine, mai mult un legmant decat o promisiune, pe care l-am fcut in fata lui Dumnezeu. Oamenii au probleme, mari, reale. E aproape tragic ce se intampl in viata de zi cu zi a fiecruia. Mai grav este c nu sunt ascultati! Dar, pan la urm, nu asta inseamn s le fii alturi? Asa cum am fost si eu intrebat, m intreb la randul meu de ce doar o dat la patru ani politicienii care le cer mereu votul isi prfuiesc pantofii mimand doar c ii ascult? Unde este legmantul lor cu acest popor?

Material electoral publicat de MONITORUL DE VASLUI la comanda PMP VASLUI (COD AEP: 11160002)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.