Mai bine previi, dect s nu fii!

Reprezentantii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgent si E.ON au sustinut lectii inedite pentru a atrage atentia asupra situatiilor de urgent. n ultima sptmn, aproximativ 200 de copii, printi si cadre didactice din judetele Vaslui, Botosani si Iasi au avut parte de lectii inedite, cu informatii care nu se regsesc n manualele scolare.

Reprezentantii Inspectoratelor pentru Situatii de Urgent si E.ON si-au asumat pentru cateva ore rolul de dascli in materie de sigurant si au transmis elevilor informatii si sfaturi utile care s ii ajute s isi formeze un comportament preventiv si o reactie corect in diferite situatii de urgent. Ce este o situatie de urgent? Cum folosim corect sursele de energie? Ce s facem dac simtim miros de gaz? Cum s procedm dac ia foc vreun obiect acas sau la scoal? Dar mai ales cum putem preveni un incendiu sau o explozie? Acestea au fost doar o parte dintre intrebrile care si-au gsit rspuns in cadrul noilor lectii de sigurant. De asemenea, au fost prezentate materiale video sugestive care au generat discutii interesante , copiii avand totodat ocazia de a exprima opinii si de a adresa intrebri dasclilor’ de la ISU si E.ON. Dup ce au analizat impreun situatii concrete care pot genera incidente grave, precum si modul de prevenire al acestora prin respectarea unor reguli simple, dar si montarea de detectoare de fum, toti cei prezenti au concluzionat: Mai bine previi, decat s nu fii!’, acesta fiind si mesajul noii campanii de sigurant lansat in aceast toamn de cele dou institutii partenere. Voluntarii E.ON si reprezentantii ISU au devenit cu aceast ocazie si ajutoare de ndejde pentru Mos Crciun, oferind copiilor cadouri. Darurile au fost insotite de materiale informative cu reguli de sigurant pentru utilizarea responsabil a energiei electrice si a gazelor naturale, precum si cu msuri de prevenire a incendiilor. Lectiile de sigurant vor continua pe parcursul anului viitor si in alte judete ale trii, aflate in aria de competent a Grupului E.ON in Romania.

Detectoarele o necesitate

Montarea detectoarelor a devenit o cerint obligatorie in tri precum Germania, Franta, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper, realizat de Public/Private Fire Safety Council, in SUA aceast practic a redus cu circa 50% numrul victimelor. n Romania, echiparea cu instalatii de detectare, semnalizare si avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte inalte, pentru spatiile comune (holuri, magazii, scri de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum si pentru spatiile transformate in unitti de comert sau servicii publice. ncheiat intre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgent si E.ON Romania in luna septembrie 2012, parteneriatul a condus la derularea, la nivel national, a mai multor campanii comune de informare si constien – tizare a cettenilor privind riscurile la care se expun in cazul utilizrii necores punztoare a energiei. Anul acesta, pornind de la necesitatea reducerii numrul de victime si a pagubelor mate – riale, cele dou prti au initiat, sub egida R.I.S.C., o campanie de informare preventiv a populatiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice in vederea montrii detectoarelor de incendiu in locuinta proprie. Urmare a campaniilor si actiunilor comune derulate pan acum de cele dou institutii partenere, conform statisticilor IGSU, in perioada 1 octombrie 2012 – 30 iunie 2016 numrul incendiilor a sczut cu peste 9% raportat la perioada 01 octombrie 2008 – 30 iunie 2012, iar numrul victimelor s-a redus cu circa 7%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.