Drum strategic, spital modern, centru cultural european

Consiliul Judetean Vaslui si-a propus ca, n anul 2017, s demareze lucrrile la drumul Brlad – Laza – Codesti. Pe lng drumul strategic, n speranta c Vasluiul va avea alocri financiare corespunztoare de la bugetul national, se doreste modernizarea si altor drumuri judetene. Alte directii de actiune vizeaz finalizarea Centrului Cultural, deschiderea Centrului Social de la Ghermnesti, noi investitii la Spitalul Judetean de Urgent si restructurarea Directiei Generale de Asistent Social si Protectia Copilului.

Consiliul Judetean (CJ) Vaslui are pentru anul 2017 un plan ambitios de investitii. O prim directie de actiune este imbunttirea infrastructurii rutiere prin atragerea de fonduri europene nerambursabile, dar si cu finantare de la bugetul local. Din portofoliul de 10 proiecte pregtite pentru finantarea european, realizarea investitiei privind drumul strategic Barlad – Laza – Codesti reprezint prioritatea absolut. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a precizat c acest proiect intampin dificultti foarte mari in ceea ce priveste elaborarea documentatiei. oAvem greutti mari din cauza modului in care s-a actionat in trecut. Au fost extinse propriettile private pe drumul public, iar fondurile europene nu pot fi acordate dac investitia nu vizeaz domeniul public. Facem apel la toti cei care au asemenea situatii s contribuie la rezvolarea loro, a spus Dumitru Buzatu. Pe lang drumul strategic, CJ sper s obtin fonduri guvernamentale si pentru modernizarea mai multor drumuri judetene, pentru care au fost deja organizate licitatii, ins nu s-au executat lucrrile din cauza lipsei de finantare. oAm avut un buget sczut pentru acest an si, in consecint, nu am dispus de fonduri suficiente pentru reabilitarea drumurilor. Cu toate acestea, am realizat un numr important de kilometri de drumuri judetene iar pe nou drumuri au continuat executarea lucrrilor. Sperm ca in baza noului buget aferent Programului National de Investitii s putem trece la reabilitarea si celorlalte drumurio, a spus Dumitru Buzatu.

Stagiune de teatru la Vaslui

Tot in anul viitor, se vor finaliza lucrrile la Centru Cultural Judetean din fosta Cas a Armatei si se va deschide stagiunea teatrului vasluian. De asemenea, vor fi continuate investitiile la Spitalul Judetean de Urgent, urmand s fie modernizate centrele medico-sociale din judet. La acest capitol, anul viitor, CJ Vaslui va inaugura noul Centru Social de la Ghermnesti. O alt directie de actiune va fi restructurarea Directiei Generale pentru Asistent Social si Protectia Copilului si vor fi reorganizate activittile din diferite centre.

2016, un an fara bani

In ceea ce priveste proiectele de dezvoltare pentru anul curent, acestea s-au modificat de mai multe ori, in functie schimbrile petrecute in materie de guvernare. Un prim aspect care a influentat proiectele de investitii a fost bugetul total insuficient alocat judetului Vaslui pentru 2016. Chiar dac rectificarea bugetar operat in luna noiembrie a mai salvat din planurile locale, resursele financiare pe ansamblu au fost necorespunztoare. oRatiunea pentru care rectificarea bugetar nu s-a fcut la sase luni este necunoscut. Nu stim ratiunile care au fcut ca abia la sfarsitul anului s se semneze contractul de finantare pentru lucrrile fazate la proiectul de ap si canal, iar la proiectul pe managenmentul deseurilor contractul pentru lucrrile fazate s nu se semneze nici pan in aceast clip. Aceast fazare a lucrrilor pe managementul deseurilor a fost aprobat de Comisia Europeano, a explicat Dumitru Buzatu. Cum fondurile europene au lipsit, resursele financiare care au fost utilizate la finalizarea proiectului pe managementul deseurilor au fost de la CJ Vaslui. Practic, pentru finalizarea proiectului s-au achitat de la bugetul local al judetului toate facturile emise de constructori, iar acum se asteapt semnarea contractului de finantare pentru lucrrile fazate pentru ca banii s fie recuperati. ‘Lucrrile din cadrul proiectului pe deseuri sunt finalizate pe toate cele trei contracte. Nimeni nu ne poate da o explicatie de ce se intarzie atat cu semnarea contractului de finantare pentru lucrrile fazate’, a mai spus Dumitru Buzatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.