Vnzrile de brazi n pietele din judetul Vaslui au sczut dramatic. n acest an, cei nou agenti economici din judetele Suceava si Neamt au adus doar 700 de brazi de Crciun. n anii buni, n pietele Vasluiului se comercializau peste 2.500 de brazi. Spre exemplu, n decembrie 2011, numai n pietele Traian si Vidin, din municipiul Vaslui, au fost vnduti peste 1.200 de brazi. Lipsa banilor I oblig pe tot mai multI vasluieni s apeleze la de-acum traditionalul brad… artificial.
Marea majoritate a vasluienilor nu mai sunt dispusi s cumpere brazi, simbolul srbtorilor de iarn. Dup ce, inainte de criza economic, brazii din pietele judetului Vaslui se vindeau ‘la foc automat’, din cauza lipsei banilor, in ultimii ani, multe familii prefer s cumpere cateva crengi. Cu o ramur de brad, care costa cativa lei, multi cumprtori sunt multumiti c mcar miroase a brad in case. n acest an, trendul descresctor al vanzrilor de brazi este si mai puternic, numrul brazilor adusi in judet pentru comercializare fiind extrem de mic. Conform datelor Inspectiei Silvice si de Vantoare (ISV) Vaslui, in luna decembrie 2016, doar nou agenti economici din Suceava si Neamt au mai venit la Vaslui cu brazi de vanzare. Practic, in pietele din municipiile Vaslui, Barlad si Husi, se vor comercializa maxim 700 de brazi, astfel: la Vaslui, intre 250 si 300 brazi, la Barlad – 300 brazi, la Husi – 90 de brazi. n functie de inltime si numrul de ramuri, pretul de vanzare pentru un pom de Crciun este intre 50 si 200 de lei. ‘Am vrut s cumpr un brad natural s il impodobim, mai mult pentru copii. Pan acum, nu am reusit s il lum, si cel mai probabil vom apela din nou la bradul artificial, pe care il folosim de mai multi ani. Cu banii economisitI cumpram alte lucruri’, ne-a declarat un vasluian. Spre comparatie, in perioada 2010- 2011, in pietele din judet erau prezenti peste 15 agenti economici, care comercializau in jur de 2.500 de brazi. Spre exemplu, in luna decembrie 2011, numai in pietele Traian si Vidin din municipiul Vaslui au fost vanduti 1.200 de brazi.
Controale si verificari
Chiar dac brazii adusi in judet sunt foarte putini, organele care au competente de control in domeniul silvic isi fac datoria. Inspectorii silvici vor ver – ifica dac comerciantii detin documente de provenient a mrfii si pomii au fost crotaliati cu sigiliu special, care nu poate fi falsificat. n acest fel, se urmreste ca pomii adusi la vanzare s nu fie furati si s se incadreze la inltime, conform avizului de insotire. ‘Acum, se fac controale de ctre mai multe structuri, Inspectia Silvic, Jandarmerie, Politie. Nu mai pot fi transportati si comercializati brazi tiati ilegal, iar comerciantii trebuie s respecte toate procedurile legale. La fel ca si in anii trecuti, in acest lun desfsurm controale in teren. mpreun cu colegii nostri de la ocoalele silvice trecem prin piete, s vedem dac brazii care sunt scosi la vanzare sunt inregistrati legal’, a spus Florin Varn, inspectorul sef al ISV Vaslui. Pentru nerespectarea prevederilor legale, sanctiunile pe care le risc comerciantii de brazi se situeaz intre 1.000 si 5.000 de lei. Cum in pdurile judetului nu sunt brazi sau molizi, Vasluiul este aprovizionat cu pomi de Crciun din judetele vecine, in special din Bacu, Suceava si Neamt. Brazii provin de la Ocoalele Silvice ale Regiei Nationale a Pdurilor, din Ocoalele Silvice private si din pdurile particulare.
nu mai cumpara nimeni brad,cat de scump este!!!!