Goji si castravetele amar, min de aur pentru fermierii vasluieni

n primvara acestui an, vasluianca Eugenia Ignat a cultivat un hectar cu goji. Pentru necunosctori, ntreprinderea ar putea prea riscant, date fiind costurile presupuse de nfiintarea culturii, dar mai ales rezonanta exotic a numelui plantei. Nu a fost deloc asa. O demonstreaz decizia Eugeniei Ignat de a-si dubla, n toamna acestui an, suprafata cultivat cu goji si, mai mult, decizia de a nfiinta, n paralel, si o cultur de castravete amar, o alt „necunoscut” pentru agricultura vasluian. Att goji, ct si castravetele amar sunt recunoscute de medicina traditional si modern pentru efectele miraculoase n prevenirea si tratarea unor boli ca diabetul, afectiuni ale inimii sau diverse tipuri de cancer. Dar Eugenia Ignat nu se opreste aici: vrea s conving ct mai multi fermieri vasluieni s cultive goji si castravete amar, pentru ambele productii piata de desfacere fiind asigurat iar profitul, garantat. „Asocierea mai multor productori este cheia reusitei n aceast afacere, cantittile cerute de procesatori fiind foarte mari iar numrul de cultivatori, deocamdat, foarte mic la nivel national”, spune Eugenia Ignat. Ea este dispus s le ofere celor interesati plante la jumtate din pretul de pe piat si, cel mai important, expertiz gratuit.

n primvar, pasiunea Eugeniei Ignat pentru agricultur s-a materializat intr-o decizie curajoas. A cultivat un hectar cu goji. „Am avut emotii, pentru c era – si inc este – o cultur nou pentru majoritatea covarsitoare a fermierilor din tar, nu doar din zona noastr. Pentru mine nu a fost scump, pentru c miam fcut singur rsadurile. Astfel, investitia initial a fost in jur de 20.000 lei. Suma pare impresionant, dar, incluzand in acest lant si ultima verig, valorificarea fructelor, nu este deloc asa. Pentru comparatie, in alte tri, cheltuielile la hectar pot ajunge si la 15.000 de euro, ins pe noi clima si rezistenta plantelor de goji ne ajut si taie mult din cheltuielile cu intretinerea culturilor. Riscurile sunt minime: goji este o plant atat de rezistent, incat suport bine atat conditiile de ger, cat si seceta si temperaturile de pan la 40 de grade Celsius”, a explicat Eugenia Ignat. Interesul pentru aceast cultur a crescut dup ce Eugenia Ignat a urmat cursuri in domeniu, obtinand un atestat de productor. Astfel, ea este singurul fermier din judetul Vaslui care cultiv goji. „A fost un prim an de prob, la captul cruia am constatat cu bucurie c, da, se merit! Am amortizat lejer investitia initial si, mai mult, din profitul realizat, in toamn, voi mai cultiva un hectar cu goji”, spune Eugenia Ignat.

Asocierea aduce bani

Eugenia Ignat recunoaste: da, goji nu este o cultur ieftin, dar este sigur. „n ciuda faptului c piata de desfacere este asigurat si profitul, garantat, un singur productor nu poate asigura cantittile solicitate de firmele care cumpr goji. Iat de ce mi-am propus s infiintez o asociatie de profil. Vreau s conving cat mai multi fermieri s cultive goji, pentru c, astfel, vom avea o cantitate mai mare de fructe. Goji se cumpr cu tonele, cu zecile de tone, de fapt, or un singur productor nu poate oferi cantitti atat de mari. Chiar vreau s reusesc s infiintez aceast asociatie; sunt dispus s ofer plante la jumtate din pretul de pe piat, fapt care va conduce la costuri mult mai mici din partea investitorilor. De asemenea, voi imprtsi cu drag inim din experienta pe care am acumulat-o in domeniu tuturor celor care au nevoie de sfaturi, pentru c, ajutandu-i pe ei, ajutm asociatia, iar ajutand asociatia, toti vom avea de castigat”, a mai spus Eugenia Ignat.

Castravetele amar, o alta sursa de sanatate si bani

Succesul culturii de goji a incurajat-o pe Eugenia Ignat s isi diversifice oferta. „n paralel cu goji, in acest an voi infiinta si o cultur de castravete amar (momordica), foarte bun pentru diabetici. Deja, am semintele, iar acesta este cel mai important capital pentru a incepe. Castravetele amar este, la fel ca goji, o cultur foarte putin prezent in tar – cred c putem numra pe degetele de la o man productorii din Romania -, ins piata de desfacere este fantastic. Vorbim de un fruct minune pe care medicina l-a numit „insulin vegetal”, ins are si efecte antitumorale dovedite si sustine functionarea unor organe importante precum ficatul sau fierea. Castravetele amar poate fi crescut si de cultivat chiar in curtea casei. Planta necesit in jur de 90 de zile de vreme cald pentru a produce o trtcut de calitate. Clima din Romania permite dezvoltarea acestei plante in conditii optime, dar poate fi cultivat si in vase de 5 litri sau jardiniere”, a conchis Eugenia Ignat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.