Vnzarea terenurilor agricole ctre strini a devenit o problem de securitate national. Odat cu liberalizarea pietei funciare, Romnia a fost invadat de investitori strini care cump terenuri pe band rulant. n anul 2015, Vasluiul s-a clasat n primele trei judete din tar n ceea ce priveste ofertele de vnzare a terenurilor agricole extravilane. Reprezentantii autorittilor publice din Vaslui si oamenii de afaceri au declarat de nenumrate ori c vnzarea pmntului la strini trebuie blocat. Alarmati de fenomenul nstrinrii pmntului, Guvernul vrea s adopte msuri de restrictionare a vnzrilor.
Ministerul Agriculturii lucreaz la un act normativ privind impunerea unor cerinte privind achizitiile de terenuri agricole de ctre strini. Modificrile legislative au drept model tri precum Bulgaria, Polonia, Franta, care au adoptat legi mult mai dure si restrictive privind vanzarea terenurilor. Msura vine dup ce suprafete agricole importante din Romania au fost cumprate de investitori strini. ntr-un clasament al cumprtorilor de teren agricol in Romania, pe primele locuri se afl Italia, urmat de Germania si de trile arabe. Referindu-se la modificrile legislative, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a spus: „S nu uitm c terenul in Romania are o particularitate aparte. Au fost dup anul 1990 familii care au ajuns efectiv s se ucid pentru teren. Romanul are spiritul propriettii terenului extraordinar de dezvoltat”. Romania a liberalizat piata funciar la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea European, ceea ce permite persoanelor fizice din UE s cumpere terenuri agricole in tar. Cele mai active trei zone ale trii, in functie de numrul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan, sunt Timis, Vaslui si Arad. n Romania, pretul unui hectar de teren agricol pleac de la 2.000 de euro si poate ajunge pan la 18.000 de euro, ins in trile UE depseste si 30.000 de euro.
Avalansa de vnzari
n judetul Vaslui, inc de la liberalizare pietei funciare, mai multi reprezentanti ai autorittilor locale si mediului economic au luat pozitie fat de vanzarea pmantului ctre strini. Vasile Puiu, fostul primar al comunei Vetrisoaia, spunea c peste 30% din suprafata agricol a comunei se afl in proprietatea investitorilor strini, acelasi fenomen fiind inregistrat si in comunele invecinate. „Vin strinii si pun presiune pe piata funciar de la noi. Un hectar de teren agricol se vinde cu aproximativ 3.500 de euro. Fermierii romani nu sunt sustinuti, nu au bani pentru a cumpra. Nu mai dureaz mult si vom fi sclavi in tara noastr. Teritoriul nostru este cumprat de strinii din toate trile Uniunii Europene. Pe Valea Prutului, cei mai multi cumprtori de pmant sunt din Germania. Asta e, nu suntem in stare s pstrm ceea ce ne-au lsat bunicii nostri”, spunea Vasile Puiu. n judetul Vaslui, in zonele rurale, un hectar de teren agricol extravilan este scos la vanzare cu preturi cuprinse intre 8.000 si 10.000 de lei. Terenurile agricole din jurul centrelor urbane este si mai scump, un hectar ajungand la maxim 13.000 lei. n cursul anului 2015, in judet au fost inregistrate 2.347 oferte de vanzare a terenurilor din extravilanul localittilor.
Pamntul nu trebuie vndut strainilor!
Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, nu este de acord cu liberalizarea pietei funciare ctre persoanele fizice strine. „Alte tri mai chivernisite decat noi, cum ar fi Ungaria, s-au opus unei astfel de liberalizri si au modificat legislatia privind vanzarea terenurilor ctre persoanele strine. Noi trebuie s facem acelasi lucru! Prin diferite forme si modalitti trebuie s ajutm prin lege fermierii, in asa fel incat s nu isi vand singura avere, care este pmantul. Dac nu se iau msuri, in conditiile in care criza sporeste, oamenii vor fi nevoiti s isi vand pmantul, ultimul mijloc de subzistent pe care il detin”, a precizat Ionel Constantin. Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, spunea, la randul lui, c, odat cu liberalizarea pietei funciare, judetul va fi vizitat de tot mai multi investitori strini. „Cred c in judetele mai srcute, precum Vasluiul, va fi o abundent de strini care vor dori s cumpere pmantul. Nu cred c este un lucru bun; cred c Parlamentul ar trebui s stopeze acest lucru. S se cumpere pmantul, pentru c e o piat liber, dar de ctre romani. Dac ar fi s dau un sfat tranilor vasluieni, le-as spune cu mana pe inim s vand doar alor nostri”, spunea Vasile Mihalachi.
Parlamentul ancheteaz vnzarea pmntului la strini
Un numr de 139 de deputati si senatori au semnat pentru infiintarea unei comisii de anchet privind vanzarea terenurilor la strini. Presedintele UNPR, Valeriu Steriu, initiatorul demersului, a multumit tuturor parlamentarilor care au sustinut acest demers. „Vreau s le multumesc tuturor celor care au semnat pentru infiintarea acestei comisii, pentru c scopul ei este unul cat se poate de clar, de onest si de deschis: s vedem cu certitudine care sunt suprafetele de teren aflate in proprietatea strinilor si s stabilim dac situatia de fapt referitoare la instrinarea terenurilor agricole reprezint un pericol la adresa sigurantei nationale, inclusiv din perspectiva sigurantei alimentare. Nu este un demers politic, este un demers de care agricultura romaneasc si fermierii romani au nevoie, si sunt bucuros s vd c exist o larg sustinere in acest sens”, a declarat Valeriu Steriu. Presedintele UNPR a subliniat c exist o diferent intre modul in care fermierii romani au acces la creditare, spre deosebire de cettenii strini, in special in ceea ce priveste creditarea. „Dac cettenii romani nu au acces la creditare, atunci nu pot achizitiona teren, ceea ce inseamn c cettenii romani vor ajunge s lucreze pentru cettenii strini pe terenuri agricole pe care ar fi vrut s le cumpere, dar nu au avut posibilitatea”, a mai spus Valeriu Steriu.