Tinerii absolventi de liceu pot fi opriti din drumul implacabil spre somaj de implicarea oamenilor de afaceri. Dac vor tineri meseriasi n fabricile lor, patronii trebuie s lase „critica” si s treac la actiune. Burse de studiu, finantarea pentru pregtirea profesional si mai ales salariile mari sunt singurele „ingrediente” pentru stabilizarea tinerilor n judet. Ct timp indemnizatia de somaj concureaz cu o leaf iar stimularea pregtirii profesionale este pur si simplu ignorat, somajul si strintatea rmn variantele plauzibile pentru tinerii absolventi.
Oamenii de afaceri din judetul Vaslui trebuie s se implice activ in pregtirea fortei de munc calificate. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c intreprinztorii se declar nemultumiti de pregtirea profesional a tinerilor absolventi, ins nu sunt interesati deloc de pregtirea viitorilor meseriasi. „Oamenii de afaceri ar trebuie s fac clare politicile de personal, iar tinerii s se perfectioneze pe parcursul studiilor la respectivele unitti economice. Doar asa vor fi castigati oamenii de afaceri; nu s se critice doar scoala. n acest sens, operatorii economici s fac parteneriate cu noi, pentru c avem aceleasi interese. Nu s se tot critice Inspectoratul Scolar sau serviciile deconcentrate. Cati oameni de afaceri s-au intalnit cu administratia sau conducerea Inspectoratului Scolar pentru a discuta problema pregtirii fortei de munc?”, a spus Ionel Constantin. Un exemplu edificator in acest sens este generatia 2015 de la Liceul „Ion Mincu” Vaslui. Din cei 200 de absolventi de liceu, 100 lucreaz in strintate, de regul „la negru”, 71 sunt someri. Doar 29 lucreaz in meseriile in care s-au specializat, in domeniul constructiilor, confectii sau panificatie.
Burse si salarii bune pentru tineri
O directie de actiune ar fi acordarea de ctre administratorii firmelor a unor burse de studiu pentru elevii cei mai buni. n acest fel, patronii s incheie contracte cu acesti elevi in vederea stabilirii fortei de munc in fabricile lor. O alt variant este implicarea oamenilor de afaceri in sustinerea dezvoltrii scolilor profesionale si acordarea de burse pentru 100 – 200 de tineri calificati in diferite meserii, prin crearea unui fond special in acest sens de ctre mediul de afaceri, pentru stabilizarea tinerilor in unittile economice din judet. „Acesta este un model german care prinde in judetele din vestul trii. Inspectoratul Scolar Judetean agreeaz acest model, si sperm s il implementm si noi in judet”, a explicat Constantin. Mai mult, pentru a tine tinerii absolventi in judet si pentru a acoperi penuria de meseriasi care este resimtit si la nivel local, patronii ar trebui s umble la cuantumul salariilor. Cat timp indemnizatia de somaj este aproape echivalent cu salariul minim pe economie, sansele ca tinerii s se angreneze pe piata muncii locale sunt minime. „Indemnizatiile de somaj au puturosit populatia. Cei care muncesc trebuie s primeasc salarii mari. S se atrag tinerii cu facilitti fiscale, iar oamenii de afaceri s duc banii spre salarii. Fr salarii bune nu se atrag tinerii”, a mai spus Constantin.
Salarii proaste
Vasluienii vor castiga si in anul 2016 printre cele mai mici salarii din Romania. Ultima proiectie a principalilor indicatori economicosociali publicat de Comisia National de Prognoz in decembrie 2015 nu aduce deloc vesti bune. n ciuda majorrii salariului minim pe economie si a cresterilor lefurilor din sectorul de stat, vasluienii rman codasii Romaniei in ceea ce priveste veniturile. Dincolo de judetul nostru, Regiunea Nord-Est in ansamblu este zona in care se va castiga cel mai prost si in acest an. Practic, Moldova este depsit de toate celelalte regiuni din tar, in unele zone, salariile medii lunare fiind aproape duble decat la Vaslui. Potrivit estimrii Comisiei Nationale de Prognoz, in anul 2016, castigul salarial mediu net/lunar pe regiunile din Romania este urmtorul: Nord Est – 1.643 lei, Sud Est – 1.691 lei, Sud Muntenia – 1.820 lei, Sud Vest Oltenia – 1.747 lei, Vest – 1.853 lei, Nord Vest – 1.719 lei, Centru – 1.723, Bucuresti – Ilfov – 2.760 lei. La nivel national, topul celor mai mici salarii din Romania arat astfel: Harghita – 1.317 lei, Covasna – 1.398 lei, Neamt – 1.456 lei, Bistrita-Nsud – 1.472 lei, Bihor – 1.490 lei, Vaslui – 1.492 lei, Vrancea – 1.492 lei, Valcea – 1.505 lei, Caras- Severin – 1.516 lei, Maramures – 1.520 lei.