Cei peste 15.000 de bugetari din judetul Vaslui asteapt cu maxim interes discutiile pe legea salarizrii, care vor avea loc, astzi, n sedinta de Guvern. n variant maximal, functionarii publici sper la o indexare a lefurilor cu 20% si egalizarea salariilor pentru functiile publice similare. Varianta pesimist este aceea ca Guvernul Ciolos s nu acorde nimic din toate aceste msuri salariale. n acest moment, functionarii nu au nicio idee cu privire la varianta care va fi agreat.
Astzi, in Guvern, va avea loc o prim discutiei privind variantele de abordare ale legii salarizrii. O prim variant vizeaz un proiect care s se aplice pan in anul 2020, bazat pe „resursele bugetare limitate” avute la dispozitie in acest moment. O alt variant este proiectul lansat doar pentru anul 2017, care s fie continuat de urmtorul Executiv. Gheorghe Ochianu, liderul Sindicatului din Consiliul Judetean (CJ) Vaslui, a spus c, pan acum, Guvernului Ciolos a dat dovad de lips de transparent in ceea ce priveste aceast lege, extrem de important pentru toate categoriile de bugetari. El a reclamat faptul c, pan in prezent, Guvernul nu a prezentat niciun draft al proiectului de lege, singura „transparent” fiind asigurat de discutiile tematice din mass media. „n acest moment, nu avem nimic concret. Maine (astzi n.r.), vom vedea ce variant va fi promovat de Guvern. Evident, ne dorim ca aceasta s fie in avantajul salariatilor. Se discut de msuri reparatorii, adic uniformizarea salariilor pe functiile publice similare. E foarte bine c se discut, dar s nu se uite c, din anul 2010, treptele de salarizare au disprut. Pe lang aceste msuri reparatorii, se mai vorbeste de o indexare a salariilor cu 20%. Dac este ceva aplicabil si in beneficiul salariatilor, este foarte bine! Acum, nu avem nimic concret, as c… nu avem ce spune!”, a declarat Gheorghe Ochianu, liderul sindicatului din CJ Vaslui.
Debutantii au cele mai mici salarii
n prezent, salariul mediu brut in cadrul CJ Vaslui este cuprins intre 1.300 – 1.400 lei. Salariile sunt foarte mici pentru categoria functionarilor debutanti, iar sindicalistii se asteapt ca indexarea s vizeze acest grup de angajati, iar majorarea salariilor s se opereze in functie de experient, atributii, grad de ocupare (adic ceea ce lucreaz efectiv fiecare salariat). „Surpriza negativ ar fi s nu se acorde nimic. n fiecare sptman apare o variant a proiectului de lege. Sindicatele au fost chemate la negocieri cu reprezentantii Guvernului, unde si-au prezentat doleantele. Vrem s ni se acorde si tichetele de vacant, si tichetele de mas, dar aceste msuri nu pot fi implementate prin legea salarizrii. Toti bugetarii asteapt cu interes aceast lege. Acum, suntem dezorientati in ceea ce priveste varianta care va fi adoptat”, a explicat Ochianu. Conform ultimului buletin statistic publicat de Directia Judetean de Statistic Vaslui, la sfarsitul lunii decembrie 2015, in judet s-a inregistrat un numr de 52.782 salariati. n aceeasi lun, castigul salarial mediu net a fost de 1.480 lei, dup ce, in luna ianuarie a anului trecut, castigul salarial mediu net a fost de 1.228 lei. Potrivit datelor statistice, castigul salarial mediu brut a fost, in luna decembrie, de 2.053 lei. Peste medie s-a castigat in servicii (2.173 lei), iar sub medie s-au situat castigurile din industrie plus constructii, cu 1.885 lei, si in agricultur, silvicultur si piscicultur, 1.760 lei.
Guvernul vrea o lege aplicabil
„Mult lume se intreab de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege: pentru c ceea ce noi am mostenit in Guvern, ceea ce a fost lucrat anul trecut, noi am considerat c din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambitia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate s sustin in anul urmtor, pan in 2020”, a spus premierul Dacian Ciolos, prezent la o reuniune a Asociatiei Municipiilor din Romania. Seful Executivului a subliniat c „este nevoie de o reechilibrare si o regandire a actualului sistem, ins Guvernul pe care il conduce nu vrea s promoveze un proiect care s aib soarta celui din 2010”, gandit, dar neaplicat din lips de bani, astfel incat ia in calcul mai multe variante. „Abordarea noastr a fost s vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza in anii urmtori, resursele bugetare, si ce putem face cu resursele respective, pan unde putem merge la aceast reechilibrare”, a precizat Dacian Ciolos.