Blocurile subrezite de cutremure, consolidate cu legi si ordonante

cutremurLa 39 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, pe „frontul antiseismic” din judetul Vaslui nu s-a ntmplat absolut nimic. Autorittile centrale au reusit s emit trei acte normative prin care stabilesc tot felul de obligatii, fr ca n realitate s se ntmple ceva concret. Cele 106 blocuri de locuinte din judet ncadrate ntr-o clas de risc seismic risc s se prbuseasc la un nou cutremur, iar sperantele pentru lucrri de consolidare sunt zero. Guvernul d bani doar pentru expertizare, consolidarea lsnd-o n seama unor btrni cu pensii de 400 lei.

Astzi, se implinesc 39 de ani de la producerea cutremurului din 4 martie 1977. Din acea zi fatidic, lupta autorittilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente s-a limitat la emiterea catorva acte nor – mative, care nu au auds schimbri majore. n anul 1994 a fost emis Ordonanta nr. 20 privind punerea in sigurant a fondului construit existent. Printre alte obligatii, ordonanta stipu – leaz c pentru locuintele proprietate privat fondurile necesare pentru expertizarea tehnic, proiectarea si executia lucrrilor de consolidare se vor asigura din bugetul de stat si din sursele proprii ale proprietarilor.

Alte modificari, nimic concret

n Monitorul Oficial nr. 436 din 16 iunie 2014 a fost publicat HG nr. 465/2014 pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a OG nr. 20/1994. Astfel, proprietarii – persoane fizice sau juridice – si asociatiile de proprietari, precum si persoanele ju – ridice care au in administrare con – structii expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic sunt obligati s procedeze la proiectarea si executarea lucrrilor de interventie pentru redu – cerea riscului seismic al constructilor existente. Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind proiectarea si executia lucrrilor de interventie la constructiile cu destinatia de locuint incluse in programele anuale se vor asigura din sursele proprii ale proprietarilor, persoane fizice si/sau juridice, ai spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuint ori, dup caz, de la bugetele locale. Ultima completare a OG nr. 20/1994 a fost operat in cursul anului trecut, dup dezastrul care a avut loc in Clubul „Colectiv” din Bucuresti. Astfel, se interzic organizarea si desfsurarea de activitti permanente si/sau temporare in cldirile cu risc seismic, pan la finalizarea lucrrilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de sigurant la actiuni seismice a constructiei existente.

Zero consolidari

Practic, in ultimii 26 de ani, au fost demarate lucrri de consolidare la trei blocuri din Negresti (blocurile nr. 3, nr. 8 si nr. 9). Rezultatul actiunii a fost o nou expertiz la blocul 9 si trecerea acestuia de la gradul I de risc seismic la clasa de risc seismic III. La celelalte dou imobile lucrrile sunt de consolidare au fost sistate. Acesta este rezultatul unei legislatii prin care Guvernul acord resurse financiare doar pentru operatiunea de expertizare, costul propriu-zis al lucrrilor de consolidare fiind lsat in seama proprietarilor. Cum peste 60% din persoanele care locuiesc in blocurile de locuinte incadrate in clasa I de risc seismic sunt pensionari, acestia nu au resursele financiare pentru a achita un pret de 400 euro/metrul ptrat pentru lucrri de consolidare, adic 20.000 de euro la un apartament care are 50 de metri ptrati.

Brladul are cele mai multe blocuri cu bulina

n judetul Vaslui sunt 15 blocuri de locuinte care sunt incadrate la clasa I de risc seismic. Toate cldirile marcate cu buline rosii sunt din municipiul Barlad, in urmtoarele zone: bloc V3, strada Epureanu nr. 50, Bloc 11, strada Republicii nr. 277, bloc 13, strada Republicii nr. 277, bloc V10, strada Epureanu nr. 35, bloc C1, strada Republicii nr. 237, bloc V1, strada Republicii nr. 279, bloc V2, strada Republicii nr. 281, bloc 10, strada Republicii, nr. 296, bloc 11, strada Republicii nr. 296, bloc 4, strada Epureanu nr. 9, bloc 5, strada Epureanu nr. 10 – 12, bloc Victoriei nr. 9, bloc D4, strada Epureanu nr. 40, bloc C1, strada Epureanu nr. 42, bloc A3, strada Cetinei nr. 3. La finalul operatiunii de expertizare, specialistii au identificat in municipiile Vaslui, Barlad, Husi si orasul Negresti, 106 blocuri care au fost incadrate in diferite clase de risc seismic. Potrivit datelor oficiale, in municipiul Barlad sunt 52 de blocuri afectate, din care 15 blocuri sunt incluse in clasa I de risc seismic. in municipiul Vaslui sunt 40 de blocuri incadrate in clasele II, III de risc seismic, iar in municipiul Husi, sunt cinci blocuri in clasele II si III de risc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.