Vasluiencele, mame eroine

Femeile din judetul Vaslui sunt cele mai dedicate natalittii. Cu toate c sunt mai putine ca numr si au o situatie economic proast, la nasteri, vasluiencele sunt pe primele locuri din tar. Paradoxal, zonele mai bogate din Romnia si cu cele mai multe femei sunt codase la capitolul natalitate. Dac n Vaslui numrul nou nscutilor vii la 1.000 de femei este egal sau de peste 1.700, n Bucuresti se nasc mai putini copii, sub 1.500 la 1.000 de femei.

Desi judetul Vaslui este departe pe performantele demografice din anii 1990, n prezent, natalitatea vasluiencelor este printre cele mai bune din tar. Conform unei analize Gndul.info care citeaz date ale Institutului National de Statistic (INS), n Vaslui, femeile reprezint 50% din populatia total, cele mai multe sunt cstorite (46,9%), 3,6% divortate, iar 14,9% vduve. n judetul nostru, se nregistreaz una dintre cele mai mici rate ale femeilor cu studii superioare, respectiv 7,4%. Potrivit datelor INS, 5,2% dintre femei sunt fr studii, iar 2,8% sunt analfabete. Cu toate c femeile reprezint doar jumtate din populatia judetului, numrul nou nscutilor vii la 1.000 de femei este egal sau de peste 1.700. Dac lum n calcul si faptul c Vasluiul este unul dintre judetele cu cele mai mici PIB-uri de la nivel national, se poate spune c natalitatea este la niste cote satisfctoare. O situatie similar privind natalitatea se gseste si n judetul Tulcea, unde 50,3% dintre locuitori sunt femei, 48,8% dintre ele cstorite iar 9,4% au studii superioare.

Bogatii au mai putini copii

Trendul demografic pozitiv din judete precum Vasluiul este pus n evident de situatia din alte zone ale trii, unde, desi situatia economic este cu mult mai bun, se nregistreaz mai putine nasteri. Astfel, desi Bucuresti, Cluj, Timis, Arad si Cluj sunt n top cinci judete n care peste jumtate din populatie o reprezint femeile, aici se nasc mai putini copii, sub 1.500 la 1000 de femei. Tot aici, nivelul de educatie este mai ridicat, iar situatia economic mai bun. Un numr de 1,8 milioane de oameni triesc n Bucuresti, dintre care 53,7% sunt femei. Cu toate c ponderea femeilor este cea mai ridicat, n Bucuresti se nasc cei mai putin copii, respectiv sub 1.500 de bebelusi la fiecare 1.000 de femei. Mai bine de o treime dintre femeile din Bucuresti sunt cstorite, ns aici s-a nregistrat si cea mai mare rat a divorturilor (7,7%). n rndul femeilor din Bucuresti, rata studiilor superioare este cea mai ridicat, iar cea a analfabetismului este cea mai sczut. La fel se ntmpl si n judetul Timis, care este pe al treilea loc n topul judetelor cu cele mai multe femei (51,8%), dar cu nasteri putine. Femeile din Timis se claseaz si pe locul doi n topul judetelor cu cele mai multe necstorite. Divortate sunt doar 5,8% femei, n timp ce vduvele reprezint un procent de 13.3%.

2 COMENTARII

  1. Bravo Oana, ai pus punctul pe i! La noi in judet, puiala-i maxima-n sarantoci! Astia stiu sa stea la baut si la f-tut! Munca ioc, responsabilitate ioc, dar de f-tai nu duc lipsa zilnic, nu-i macina grija zilei de maine sau daca turma de ‘nspe plozi are(ea, turma) ce hali!

  2. Articol subiectiv si interpretabil. Nu e niciun paradox ca in zonele mai putin sarace natalitatea e mai mica. Si nu e niciun act de eroism sa torni copii cand tu nu ai ce pune pe masa. E inconstienta, lipsa de educatie, prostie. Civilizatie e cand alegi sa faci copii DACA ai si conditii ca sa ii cresti, nu sa ii faci si sa ii lasi pe drumuri sau in grija statului…
    Deci, draga Ionut sau cine o fi ales acest titlui, daca mai alegi sa scrii stiri bazate pe date din anuarul statistici, pune mana si te documenteaza, sau schimba titlul ca nu scrii la norma.
    O zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.