Pa, pa, mncare traditional!

Judetul Vaslui este pe cale s piard toate cele 31 de preparate din carne atestate traditional. n cele nou luni avute la dispozitie pentru reatestare produselor, operatorii vasluieni s-au interesat despre caietele de sarcini si… att! Noile cerinte de atestare sunt att de severe, nct firmele nu mai sunt dispuse s investeasc n fabricarea produselor traditionale. Este vorba despre linie de productie special, materie prim local, nu din import, o retet veche de peste 30 de ani etc.

Cu mai putin de o lun nainte de finalizarea termenului de atestare a produselor traditionale, n judetul Vaslui nu a fost certificat niciun produs. Cele trei mari societti care aveau atestate peste 30 de produse traditionale s-au interesat despre noile prevederi privind retetele traditionale, ns nu au mai ntreprins nimic. Practic, cererile extrem de severe privind originalitatea retetelor, precum si traditionalitatea liniei de fabricatie risc s lase judetul Vaslui fr niciun produs autentic traditional. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, a spus c au fost notificate societtile comerciale privind ndeplinirea noilor conditii de atestare si, n prezent, rmne la latitudinea operatorilor economici dac vor investi n atestare produselor traditionale. De altfel, noile cerinte privind atestare sunt att de restrictive, nct putin agenti economici vor fi dipusi s investeasc bani pentru a mai produce produse traditionale. „Materia prim folosit la produsele traditionale trebuie s fie materie prim local, nu din import. Reteta traditional dup care se prepar produsul trebuie s fie veche de peste 30 de ani si trebuie s se fac dovada c este atestat istoric, c exprim traditionalitatea. Trebuie s existe linii separate de productie pentru produse traditionale, iar malaxarea s se fac manual. Un operator nu poate produce mai mult de 150 kilograme de produse traditionale/zi, fr nici un fel de consevanti, aditivi etc. Afumarea produselor din carne s se fac cu lemn, nu cu rumegus etc.”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

31 de produse traditionale atestate

ncepnd din data de 1 octombrie 2014, produsele traditionale vor trebui s corespund unor noi cerinte impuse de Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Snttii si Autorittii Nationale pentru Protectia Consumatorului. Productorii care nu si refac dosarele vor pierde atestarea pentru produsele traditionale si nu vor mai putea comercializa produse sub aceast titulatur. ncepand cu 11 decembrie 2013, OM 690/ 2004 se abrog, iar atestatele emise anterior rmn valabile nou luni. Operatorii din judetul Vaslui au obligatia ca, pn n luna septembrie 2014, s depun o nou documentatie n vederea atestrii produselor traditionale nregistrate anterior, dar dup noile reguli impuse de noul ordin comun. „Specialistii nostri vor merge la fata locului pentru a verifica dac ceea ce este trecut n dosar este si n realitate. Dac totul este conform cerintelor legale, documentatia se trimite la Ministerul Agriculturii, unde trece printr-o comisie. Dac totul este legal se acord atestatul, altfel nu. Productorul va primi atetatul si logoul cu nsemnul traditional, care va fi nscris pe fiecare etichet a producelor”, a mai spus Gigel Crudu. n ultimii cinci ani, productorii vasluieni au atestat 31 de produse traditionale preparate din carne: pastram porc, muschi porc, piept porc, crnati de vit proaspeti, ceaf afumat traditional, crnatii trnesti de oaie, sunc porc traditional etc.

Un nou caiet de sarcini

Pn la 1 octombrie, productorii trebuie s si ntocmeasc noi documentatii pentru atestare, un nou caiet de sarcini, care n principal va cuprinde o serie de elemente din care s rezulte unicitatea produsului, caracteristicile acestuia, a materiilor prime care s nu contin n compozitie aditivi alimentari, coloranti, arome, vitamine, ndulcitori si alte produse de sintez. Caietul de sarcini va mai trebui s contin date, nscrisuri, elemente bibliografice cu referint la vechimea produsului, care s demonstreze transmiterea unei traditii de la o generatie la alta din care s rezulte legatura istoric a produsului traditional cu locul de productie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.