Tratamentul varicelor: operatie clasic versus interventia cu laser sau radiofrecvent

Operatia clasic se recomand atunci cnd varicele sunt foarte mari, cnd au determinat tulburri trofice importante cu ulcere ce treneaz de ani de zile. Terapia endovascular poate utiliza laserul sau radiofrecventa, ambele metode chirurgicale putnd ajuta n tratamentul varicelor.

Este recomandat interventia chirurgical clasic atunci cnd varicele sunt foarte mari, cnd au determinat tulburri trofice importante cu ulcere ce treneaz de ani de zile. n astfel de situat ii, internarea n spital si tratamentul ulcerului sunt pe primul loc. Mai apoi ne concentrm spre rezolvarea patologiei venoase. Pentru o operatia clasic, perioada de sedere n spital este de 48-72 de ore. ns, dac exist si ulcere de gamb, perioada de spitalizare poate creste pn la 8-10 zile. Dup interventia clasic pentru varice, pacientul se poate ntoarce la serviciu n 7-10 zile (fr ns a efectua efort deosebit la lucru), explic d. Florin Radu Popa (foto), seful Sectiei de Clinice de Chirurgie Vascular din cadrul Spitalului Sf. Spiridon Iasi.

Dupa operatia clasica, ciorapii medicinali trebuie purtati minim 3 luni

Dup operatia clasic, se poate s apar pentru o perioad de 2-3 sptmni un usor edem la nivelul gambei, care, prin purtarea ciorapilor elastici, se va retrage. Trebuie spus c dup o astfel de interventie chirurgical trebuie purtati ciorapii medicinali pentru o perioad ce se ntinde de la 1 lun la 6 luni. Timpul minim necesar recomandat este 1 lun, dar n general se recomand purtarea lor mcar 3 luni. Cu ct afectarea este de grad mai mare, se pot purta ciorapii chiar si mai mult de 6 luni.

Terapia endovasculara: operatiile cu laser si radiofrecventa

Terapia endovascular poate utiliza laserul sau radiofrecventa. Ambele metode pot ajuta n tratamentul chirurgical al varicelor. Diferenta ntre cele dou este legat de tipul de energie eliberat si de cantitatea de cldur emanat de fiecare procedur. Laserul foloseste lumina, care trece focalizat printr-o fibr fabricat special (cateter pentru operatia cu laser). Acest cateter elibereaz energie sub form de cldur de pn la 100 grade Celsius. Fibrele LASER nou create (VENEX 360 si VENEX sphere) permit eliberarea energiei termice pe un segment precis de ven si astfel se poate controla precis segmentul de ven tratat. Radiofrecventa foloseste un cateter care la vrful su elibereaz energie termic de pn la 80 grade Celsius prin utilizarea curentilor de radiofrecvent. Ambele catetere folosesc n final cldura, care determin nchiderea venei afectate prin leziuni ireversibile ale endoteliului vascular. Asa cum spuneam, pentru tratamentul varicelor se pot folosi ambele metode. Dar terapia cu radiofrecvent se poate aplica si la varicele fine, n stadiul I (telangiectazii albastre sau rosii – linii fine rosii si violete, de ctiva milimetri pn la ctiva centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; ele deseneaz adesea retele inestetice). n acest caz, se folosesc ace prelucrate special, ce au dou mansoane de metal pentru a proteja pielea de o eventual arsur, a mai spus dr. Florin Radu Popa.

Ct trebuie sa stau n spital pentru aceste interventii?

Pentru tratamentul cu radiofrecvent sau laser, spitalizarea este de cteva ore. Deocamdat, interventiile pe varice cu laser sau radiofrecvent se efectueaz n clinici private si nu n spital. Dac se efectueaz cu anestezie local, pacientii pot pleca la dou-trei ore de la operatie. Interventia se poate realiza la ambele picioare, fie c se foloseste terapia Laser sau Radiofrecventa. De altfel, asa este recomandat si avantajos, avnd n vedere c aceste catetere sunt de unic folosint, iar pretul lor este destul de mare. Dup o astfel de interventie, primul control se efectueaz a doua zi postoperator, cnd se reface pansamentul. Apoi, la 7 zile, se efectueaz un examen Doppler si se scot eventualele fire. La o lun, se efectueaz ultimul examen Doppler. n ceea ce priveste recomandrile, dup laser sau radiofrecvent trebuie evitate eforturile fizice ce presupun ridicarea de greutti mari. Si, de asemenea, trebuie evitat constipatia.

Ciorapi medicinali, purtati o luna de zile, doar dupa terapia cu laser

Dup interventia cu laser, timp de o lun de zile este recomandat s se poarte ciorapi medicinali compresie 15-17 mmHG. De aceea nu se recomand interventia cu laser sau radiofrecvent n perioadele foarte clduroase, pentru c purtarea ciorapilor poate deveni dificil. Doar dup terapia cu radiofrecventa a telangiectaziilor (acea retea de vinisoare rosii-vinetii, n.r.) nu trebuie purtati ciorapi medicinali. Fat de interventiile chirurgicale clasice, exist mai multe avantaje, fie c se apeleaz la cateterul cu laser, fie c se opteaz pentru cateterul cu radiofrecvent. Vor fi mai putine incizii, interventiile sunt mai rapide, cicatricile vor fi de mici dimensiuni; pacientul si va relua mai rapid mersul si activittile curente. n plus, exist o probabilitate mai mic pentru complicatii postoperatorii. Mai trebuie spus c riscul unei astfel de interventii este extrem de mic, iar cu cateterele noi utilizate riscul de tromboflebit profund este minim.

Reapar varicele dupa operatie?

Rata de recidiv se ncadreaz n cea cunoscut si la operatiile clasice (2-7%) cu toate c tendint a de reaparitie a unor dilatatii pentru intervent iile cu laser si radiofrecventa, pare a fi mai sczut.

Solutie nechiurgicala

As dori s precizez c exist o nou solutie terapeutic pentru persoanele n vrst sau cele care nu doresc interventia chirurgical. Procedura se efectueaz n mediu privat. Se numeste terapie prin sclerozare ecoghidat si nseamn nchiderea varicelor si secundar a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injectii (punctii) ce se efectueaz prin ghidaj ecografic. Se nchid astfel canale comunicante ntre sistemul venos profund si superficial, ct si vene superficiale dilatate si afectate. Rezultatele sunt excelente, completeaz dr. Florin Radu Popa.

Analize necesare nainte de operatie

Analizele sunt cele uzuale fiecrei interventii chirurgicale, cu mentiunea c exist totdeauna un consult preanestezic, efectuat de ctre un medic specialist anestezist, care poate indica analize complementare.

Ce poate favoriza aparitia varicelor?

Boala varicoas apare pe venele superficiale. Prin distructia sau disfunctia unor valve care se gsesc din loc n loc pe traiectul venelor, sngele venos stagneaz, ceea ce permite cresterea presiunii locale care va dilata ven si, implicit, va agrava buna functionare a valvelor, ducnd n final la aparitia varicelor. Vena varicoas este o ven n care sngele stagneaz, este ca un recipient, ca un sac n care se adun sngele si care nu mai este folosit n economia organismului. Aparitia varicelor este legat si de o component genetic ce se manifest la fiecare generatie. Deficitul de productie de elastin sau productia sa cu anumite defecte (elastina fcnd parte din peretele vascular) face ca venele s fie mult mai elastice, s-si mreasc volumul, s se dilate si s duc la aparitia varicelor. Boala varicoas nu este doar o boal a vrstnicilor. Ea apare si la tineri, mai ales la femeile nsrcinate. La acestea, n timpul sarcinii, din cauza compresiei exercitat de ctre ftul situat n uter – venele din pelvis la rndul lor sunt comprimate – sngele este n imposibilitatea de a se rentoarce spre cord. Iar acest lucru determina cresterea presiunii n venele membrelor inferioare. Aceast cres- tere de presiune dilata venele care au deja o predispozit ie la dilatatie datorit constelatiei hormonale a femeii n timpul sarcinii. De aceea, dup sarcina, o mare parte din femei se adreseaz medicului specialist flebolog sau chirurgului vascular pentru tratamentul varicelor. De asemenea, persoanele care stau mult timp n picioare (de exemplu, frizerii, vnz- torii) fac mai des aceast boal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.