Sanctiuni aspre pentru spitalele aglomerate

Spitalele care interneaz peste numrul de locuri si depsesc numrul de paturi n saloane, precum si unittile sanitare n care nu functioneaz sistemele de nclzire si de aer conditionat pot fi amendate cu pn la 6.000 de lei. Cu amenzi de pn la 4.000 lei sunt sanctionate si unittile care nu schimb lenjeria de cel putin de dou ori pe sptmn, dar si spitalele private care nu vor acorda servicii medicale de urgent pentru stabilizarea oricrui pacient, indiferent dac acesta poate sau nu acoperi costurile asistentei primite. Acestea sunt doar cteva din prevederile unui proiect de lege emis de Ministerului Snttii.

Propunerile sunt cuprinse n proiectul de Hotrre de Guvern privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul snttii publice. Potrivit proiectului de act normativ, constituie contraventie si se sanctioneaz cu amend de la 3.000 la 6.000 de lei depsirea capacittii unittilor sanitare cu paturi n cazul numrului persoanelor spitalizate si a numrului de paturi n saloane, prevzute de normele n vigoare, cu exceptia unor situatii deosebite. Aceeasi amend va fi dat si n cazul neasigurrii, n fiecare sectie de spitalizare, a spatiilor, circuitelor functionale si a conditiilor necesare pentru izolarea bolnavilor care reprezint surse de boli transmisibile, precum si a celor cu receptivitate crescut la infectii. De asemenea, aceeasi sanctiune va fi dat si n cazul neasigurrii n unittile si n spatiile care acord asistent medical si social pentru copii a spatiului de cazare si a conditiilor de igien pentru mame nsotitoare, precum si internarea acestora n numr mai mare dect cel stabilit prin structura de paturi aprobat de Ministerul Snttii. Se sanctioneaz cu amend de la 2.000 lei la 4.000 lei neasigurarea de lenjerie curat, dezinfectat, clcat si schimbat de cel putin de dou ori pe sptmn, ori de cte ori este nevoie si dup fiecare pacient, precum si nerespectarea circuitului acesteia. Potrivit aceluiasi proiect, constituie contraventie si se sanctioneaz cu amend de la 10.000 la 30.000 de lei neacordarea asistentei medicale de urgent de ctre spitalele private care detin servicii de urgent, pentru stabilizarea oricrui pacient pn la transferul n sigurant al acestuia ntr-o unitate public, indiferent de posibilitatea de a achita costurile aferente.

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit o lege da sa speram ca este cineva care sa o puna in aplicare si sa verifice.Cred ca la Vaslui spitalul ar lua amenzi la fiercare ora pentru abaterile care sunt acolo si mai ales neglijenta in serviciul al cadrelor medicale si a infirmierilor. Doamna vanzatoare la aprozar acum e asistenta.Of mai bine te tratezi acasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.