Romnia are prea putini angajati

Potrivit datelor Institutului National de Statistic, Romnia ocup penultimul loc n Europa dup ponderea salariatilor n totalul populatiei ocupate, devansnd doar Grecia, n timp ce procentajul persoanelor care lucreaz pe cont propriu n agricultur este cel mai mare din Europa si cu mult peste media UE.

Ponderea salariatilor n total populat ie ocupat a sczut n trimestrul al doilea din acest an cu trei puncte procentuale fat de primele trei luni ale anului, la 67,4%. Romnia se plaseaz astfel pe penultimul loc din Europa, naintea Greciei, si cu 16,5 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, de 83,9%. Ponderea nonsalariat ilor din agricultur (n principal lucrtori pe cont propriu si lucrtori familiali neremunerati) era n trimestrul doi de 26,8%, cea mai mare din Europa, si cu mult peste media Uniunii Europene, de 3,5%. ncepnd cu finele anului trecut, ponderea salariatilor n total populat ie ocupat a sczut constant, de la 70,7% n trimestrul patru la 70,5% n primele trei luni ale acestui an, n timp ce proportia non-salariatilor din agricultur a nregistrat o cresteri continue, n aceeasi perioad. La finele primului semestru din acest an, 5,8% din populatia ocupat era reprezentat de persoane nesalariate cu activitti n afara sectorului agricol. Rata de ocupare a populatiei n vrst de munc (15-64 ani) a fost de 60,1% n perioada mentionat, Romnia fiind printre trile cu valori sub media UE, de 64,3%. Tin s v retin mai mult atentia asupra acestui indicator pentru c mi se pare ca fiind unul dintre cei unde situatia Romniei comparativ cu alte tri vdeste o discrepant n sens negativ ngrijor toare si unde cred c trebuie concentrat atentia factorilor decizionali, a spus presedintele INS, Vergil Voineagu. Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt nregistrate n Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) si Germania (71%). Lucrtorii independenti (pe cont propriu) sunt acele persoane care sunt singurii proprietari sau coproprietari de ntreprinderi fr personalitate juridic, n care muncesc. Din aceast categorie mai pot face parte lucrtorii familiali neremunerati si lucrtorii la domiciliu care produc pentru piat, lucrtorii care exercit, att individual, ct si colectiv, activitt i de productie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu. Numrul lucrtorilor independenti era de 2,4 milioane n trimestrul al doilea din acest an. Populatia ocupat cuprinde toate persoanele, att salariati ct si lucr- tori pe cont propriu, care exercit o activitate productiv. n numrul salariatilor sunt incluse si persoanele care lucreaz n economia neobservat. La nivelul trimestrulului doi, populatia ocupat a Romniei era de 8,96 milioane persoane, n crestere cu aproape 180.000 de persoane fat de trimestru anterior. La finele trimestrului trei, populatia ocupat a ajuns la 9,1 milioane persoane, iar numrul de salariati la 6,46 milioane, n scdere cu 90.000 fat de trimestrul anterior.

Numarul salariatilor a scazut cu 645.000 de la nceputul lui 2009

Numrul total al salariatilor a sczut cu 645.000 de persoane de la nceputul anului trecut, iar aproape trei sferturi din total sunt angajati care au prsit sistemul privat, majoritatea n 2009, n timp ce ajustarea n sistemul public s-a produs preponderent n acest an. De la nceputul lui 2009, numrul de salariati a sczut cu 470.000 n sectorul privat, ceea ce reprezint 73% din ntreaga ajustare din piata muncii, potrivit INS. Numrul salariatilor din unittile cu proprietate public de interes national si local s-a diminuat cu 119.000 persoane, iar n alte unitti cu proprietate public cu circa 49.000 persoane. Pe parcursul anului trecut efectivul salariatilor a sczut cu circa 440.000 persoane, cu preponderent n sectorul privat (381.000 persoane, respectiv 87% din reducerea total din economie). n sectorul privat, care detine o pondere de 65% n numrul total de salariati din economie, cea mai accentuat scdere a efectivului de angajati (-116.000 persoane) a fost nregistrat n ultimul trimestrul al anului trecut. n primele zece luni ale anului 2010, scderea efectivului de salariati a cunoscut un ritm mai lent comparativ cu anul precedent, dar s-a mutat din sfera sectorului privat spre cea a sectorului public, a mai spus presedintele INS, Vergil Voineagu. Pe ntregul sector public (proprietate public + proprietate public de interes national si local), care detine circa 34% din numrul salariatilor, scderea efectivului a fost de 88.000 persoane n primele zece luni din acest an, depsind cu circa 8.000 persoane reducerea din zona privat. Cea mai accentuat scdere, de circa 43.000 persoane, a fost consemnat n trimestrul al treilea n unittile cu proprietate public de interes national si local.

1 COMENTARIU

  1. sunt putini? lui Base i se pare ca sunt prea multi. normal ca mai trebuie sa dea afara. ar fi bine sa ramana un singur angajat si ala sa fie sluga lui Base.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.